«Ο Τιτανικός των Ουρανών» – Το αεροπλάνο που έπεσε στον Ατλαντικό ωκεανό σκοτώνοντας και τους 228 επιβάτες

Η πτήση 447 της Air France, που ήταν προγραμματισμένη να πετάξει από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιουνίου 2009.

Συνολικά 12 μέλη του πληρώματος και 216 επιβάτες σκοτώθηκαν. Η πτήση 447 της Air France βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό μόλις τέσσερις ώρες μετά την απογείωσή της, σκοτώνοντας και τους 228 επιβαίνοντες σε αυτό που θεωρείται ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών.

Το υπερσύγχρονο αεροπλάνο Airbus A330 βρισκόταν σε υψόμετρο 35.000 ποδιών, όταν η πτήση αντιμετώπισε μια σφοδρή καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2011, το αεροσκάφος ανασύρθηκε τελικά στον πυθμένα του ωκεανού από ομάδες έρευνας.
Το ανατριχιαστικό ηχητικό υλικό του καπετάνιου Marc Dubois, 58 ετών, και των δύο συγκυβερνήτων του David Robert, 37, και Pierre-Cédric Bonin, 32 ετών, αποκαλύφθηκαν αργότερα στο κοινό.

Τα στοιχειωμένα τελευταία λόγια των πιλότων που προσπαθούν να ελέγξουν μια καταδικασμένη πτήση της Air France αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές τρόμου τους καθώς το αεροπλάνο έπεσε κατακόρυφα στον ωκεανό .

Στην ηχογράφηση, ένας πιλότος είε: “Χάσαμε τις ταχύτητες μας!”

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει», είπε μια άλλη ανήσυχη φωνή.

Ο Bonin τότε ακούστηκε αργότερα να αναφωνεί: “Πάμε! Τραβήξτε επάνω, τράβα επάνω, τράβα επάνω!”

“Φ***, θα τρακάρουμε! Δεν είναι αλήθεια! Αλλά τι συμβαίνει;” Ο Ρόμπερτ ούρλιαξε.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μίλησε στη συνέχεια, αλλά φαινόταν να γνωρίζουν τη μοίρα τους καθώς κάποιος είπε: “F***, είμαστε νεκροί”.

Μια έρευνα αεροπορικού δυστυχήματος έδειξε ότι η καταστροφή αποδόθηκε σε συνδυασμό τεχνικών βλαβών με το αεροπλάνο και, συγκεκριμένα, στην αδυναμία του πιλότου και του συγκυβερνήτη να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε αυτές τις αστοχίες και να διορθώσουν την προκύπτουσα ακινητοποίηση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πέφτει από τον ουρανό με ρυθμό 11.000 πόδια ανά λεπτό.

Το αεροπλάνο ταξίδευε σε συνθήκες πάγου που οδηγούσαν στον ανιχνευτή ταχύτητας αέρα στο κάτω μέρος του αεροπλάνου, να παγώσει, προτρέποντας τον αυτόματο πιλότο να αποσυνδεθεί απροσδόκητα τέσσερις ώρες μετά την πτήση. Αβέβαιοι τι προκαλούσε το πρόβλημα και δεν λάμβαναν πλέον ακριβή δεδομένα από τα όργανα του αεροσκάφους, οι πιλότοι έμειναν σαστισμένοι και άρχισαν να γέρνουν τη μύτη του αεροπλάνου προς τα πάνω αντί να το οδηγούν προς τα κάτω.

Είναι σαφές από τις ηχογραφήσεις ότι υπήρξε τεράστια σύγχυση μεταξύ των πιλότων που επάνδρωναν το αεροσκάφος καθώς ο ένας προσπαθούσε να φωνάξει οδηγίες στον άλλο. Ο συγκυβερνήτης Ντέιβιντ Ρόμπερτ, 37 ετών, ανακοίνωσε “ελέγχους προς τα αριστερά” πριν αναλάβει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Ωστόσο, ο Bonin συνέχισε επίσης να προσπαθεί να ελέγξει το αεροπλάνο που σημαίνει ότι οι προσπάθειες κάθε πιλότου ακυρώθηκαν.

Το περιστατικό έχει το παρατσούκλι « Τιτανικός των ουρανών», μοιράζοντας ομοιότητες με το πώς βυθίστηκε ο Τιτανικός RMS στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κατά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη στις 15 Απριλίου 1912.

Όπως και η περιβόητη καταστροφή του Τιτανικού, η τεχνική βλάβη που επιδεινώθηκε από ανθρώπινο λάθος οδήγησε σε τεράστιο αριθμό θυμάτων.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί