Ινδία: Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Η Ινδία ενέκρινε χθες, Τετάρτη, σχέδια για την κατασκευή δύο πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων νέας κλάσης, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι άμυνας, ένα πρόγραμμα το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 450 δισ. ρουπίες (5,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Καθώς η Ινδία σπεύδει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της απέναντι στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων και στη βελτίωση της ικανότητας εγχώριας κατασκευής όπλων.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έδωσε το πράσινο φως για τα πρώτα δύο υποβρύχια από τα έξι νέας κλάσης που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αλλά δεν έδωσαν ημερομηνίες για την παράδοσή τους.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο, με περισσότερα από 370 πλοία, συνιστά ανησυχία ασφαλείας για την Ινδία μετά την κατακρήμνιση των σχέσεων το 2020 έπειτα από τον θάνατο 24 στρατιωτών σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών στα Ιμαλάια.

Ταχύτερα, πιο αθόρυβα και ικανά για μεγαλύτερο χρόνο παραμονής κάτω από το νερό σε σύγκριση με τα συμβατικά ντιζελοκίνητα υποβρύχια, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός τους να καθίσταται πιο δύσκολος, τα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κατατάσσονται μεταξύ των πιο ισχυρών ναυτικών όπλων στον κόσμο.

Ελάχιστες χώρες τα κατασκευάζουν τώρα, όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ινδία, που είχε μισθώσει δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια από τη Ρωσία στο παρελθόν όμως τα έχει επιστρέψει από τότε, είναι σε συνομιλίες για τη μίσθωση ενός άλλου.

Τα νέα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στο κυβερνητικό κέντρο ναυπηγικής στο λιμάνι Βιζαχαπατνάμ της νότιας Ινδίας. Η μεγάλη κατασκευαστική εταιρία Larsen & Toubro αναμένεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Τα νέα υποβρύχια θα είναι διαφορετικά από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Arihant που κατασκευάζει τώρα η Ινδία, ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα, το δεύτερο από τα οποία παραγγέλθηκε τον Αύγουστο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί