Νεολιθικό μακρόστενο σπίτι 6.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Πολωνία

Πρόσφατες ανασκαφές στο Sandomierz-Mokoszyn, που βρίσκεται στην περιοχή Świętokrzyskie της Πολωνίας, αποκάλυψαν ένα από τα παλαιότερα δείγματα νεολιθικού « μακριού σπιτιού» στο υψίπεδο Sandomierz.

Χρονολογείται μεταξύ 5300 και 4900 π.Χ., αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη σηματοδοτεί μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση της νεολιθικής περιόδου στην Κεντρική Ευρώπη.

Το έργο της ανασκαφής, που διεξήχθη από το στούντιο Three Ages από το Klimontów, ξεκίνησε αρχικά για να επιβεβαιώσει την παρουσία ενός πολιτιστικού οικισμού Funnel Beaker (3700-3200 π.Χ.). Αυτός ο πολιτισμός, γνωστός για τους μεγάλους αποθηκευτικούς λάκκους, τα θραύσματα κεραμικής, τα εργαλεία από πυριτόλιθο, τα πέτρινα κουκούτσια και τα οστά ζώων, είχε ήδη αποδειχθεί στην περιοχή. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια απροσδόκητη και προγενέστερη ανακάλυψη: απομεινάρια νεολιθικού οικισμού από τον πολιτισμό της Γραμμικής κεραμικής , που προϋπήρχε του πολιτισμού Funnel Beaker.

Ο πολιτισμός της Γραμμικής κεραμικής, ένας από τους πρώτους νεολιθικούς πολιτισμούς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, άκμασε περίπου από το 5500 έως το 4500 π.Χ. Το όνομά του προέρχεται από τα διακριτικά γραμμικά σχέδια που βρίσκονται σε κεραμικά αγγεία, συχνά γεμάτα με λευκή πάστα. Αυτοί οι πρώτοι αγρότες, που πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την περιοχή των Υπερκαρπαθίων, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Πολωνία και ο τρόπος ζωής τους περιστρεφόταν γύρω από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Στο κέντρο του ευρήματος βρισκόταν ένα «μακρύ σπίτι» με πλάτος περίπου 6 μέτρα και μήκος πάνω από 20 μέτρα. Αυτή η δομή μετά και δοκού, ευθυγραμμισμένη κατά μήκος ενός άξονα βορρά-νότου, αντιπροσωπεύει το πρώτο γνωστό μακρύ σπίτι του είδους του στο υψίπεδο Sandomierz.
Παρόμοιες δομές έχουν εντοπιστεί προηγουμένως σε περιοχές όπως το Kujawy, το Subcarpathia και η Μικρή Πολωνία, αλλά αυτή είναι η πρώτη περίπτωση σε αυτόν τον τομέα. Ο Δρ Marek Florek, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας Sandomierz του Επαρχιακού Γραφείου Προστασίας Μνημείων, είπε: «Η ανακάλυψη του μακρόστενου νεολιθικού σπιτιού είναι η πρώτη του είδους της στο Sandomierz Upland. Υποδηλώνει μια μόνιμη εγκατάσταση στην πρώιμη νεολιθική περίοδο, παρά μια προσωρινή κατασκήνωση».

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης στοιχεία συνεχούς κατοίκησης στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Γύρω από το μακρύ σπίτι, ανακάλυψαν διάφορους βοηθητικούς λάκκους, μεταξύ των οποίων πήλινους λάκκους από τους οποίους προέρχονταν υλικό για την κατασκευή τοίχων. Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν διακοσμημένα κεραμικά, εργαλεία από πυριτόλιθο και δύο λάκκοι που περιείχαν αντικείμενα από οψιανό και ένα ηφαιστειακό γυαλί που εισήχθη από τη σημερινή Σλοβακία ή Ουγγαρία. Αυτό υποδηλώνει ότι η περιοχή συνδέθηκε με μακρινούς εμπορικούς δρόμους κατά τη νεολιθική περίοδο.

Επιπλέον, ανακτήθηκε ένα θραύσμα νεολιθικού αγγείου από τον πολιτισμό Lublin-Volhynia, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή παρουσίασε πολλαπλές φάσεις οικιστικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον Δρ Florek, «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, η οποία επιβεβαιώνει τη συνέχεια της εγκατάστασης σε αυτήν την περιοχή για αρκετές χιλιάδες χρόνια». Σημείωσε επίσης ότι όλα τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν θα υποβληθούν σε επιστημονική μελέτη προτού μεταφερθούν στο Μουσείο του Κάστρου Sandomierz για συντήρηση.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί