Όσο η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, αυτό ανακοινώθηκε χθες για τη Ρωσία!

Ποιές κυρώσεις; Ο Πούτιν πήρε φόρα στο οικονομικό πεδίο...

Το ύψος του χρέους που οφείλουν το ρωσικό κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει πέσει κάτω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2006, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ρωσίας.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι υποχρεώσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 293,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση κατά 24,5 δισ. δολ. ή 7,7% από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Το εξωτερικό χρέος είναι το μέρος του εθνικού χρέους μιας χώρας που δανείστηκε το κράτος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από ξένους δανειστές όπως τράπεζες, το ΔΝΤ, ξένες εταιρείες και άλλους πιστωτές.

«Η δυναμική επηρεάστηκε από τη μείωση των υποχρεώσεων άλλων τομέων κυρίως για αυξημένα δάνεια, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των άμεσων επενδυτικών σχέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

Τα στοιχεία της δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο, το ρωσικό εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 8,5 δισ. δολάρια ή σχεδόν κατά 3%, κυρίως λόγω της μείωσης των υποχρεώσεων του πραγματικού τομέα της οικονομίας.

Επιπλέον, ο δημόσιος τομέας μείωσε επίσης τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, κατά 1,3 δισ. δολάρια ή κατά 4,2% ανά τρίμηνο. Ο όγκος του χρέους αυτού του τομέα ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 31 δισεκατομμύρια δολάρια, ο ελάχιστος από τα τέλη του 2015.

Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014.

Οι υποχρεώσεις μειώνονται σταθερά έκτοτε, ιδίως λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εκείνο το έτος λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Το νέο κύμα κυρώσεων που εξαπέλυσε η Δύση κατά της Μόσχας από το 2022 έχει επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση του εξωτερικού χρέους.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί