Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Αλλάζουν τα πράγματα στον πλανήτη;

Τι μεταδίδεται σε σχέση με την μελλοντική σχέση των δύο πλευρών

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για την επέκτασή του προς τα ανατολικά, κάτι που η Μόσχα λέει ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να επανεξετάζουν την «πολιτική δεκαετιών» της συμμαχίας για τη Ρωσία, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

32 μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν τώρα «να χαρτογραφήσουν διαφορετικά στοιχεία της στρατηγικής [της Ρωσίας] και να προωθήσουν τις συζητήσεις εντός της συμμαχίας» για να τα μεταφέρουν σε θέματα όπως το μέλλον της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Είναι καιρός να διαμορφώσουμε τώρα μια νέα στρατηγική όσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις [των συμμάχων]», επεσήμαναν.

«Αυτή την στιγμή, πρέπει να κατανοήσουμε σε όλη την συμμαχία… ότι η [Ιδρυτική Πράξη] και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας χτίστηκαν για μια διαφορετική εποχή, και νομίζω ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να πουν ότι επρόκειτο για μία διαφορετική εποχή στην σχέση μας με την Ρωσία, και ως εκ τούτου απαιτείται κάτι νέο», είπε η πηγή.

Δεν υπάρχει ακόμη προσχέδιο της νέας στρατηγικής και οι πιθανές στρατιωτικές επιπτώσεις της αναμένεται να είναι περιορισμένες, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τι ακριβώς θα αλλάξει;

Σημειώνεται πως η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η οποία υπογράφηκε το 1997 και εξακολουθεί να ισχύει, ορίζει τον κοινό στόχο του «να οικοδομήσουμε μια σταθερή, ειρηνική και αδιαίρετη Ευρώπη». Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) ιδρύθηκε το 2002 για να συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας και κοινά έργα. Το NRC δεν έχει συνεδριάσει από το 2022.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας . Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ρωσία «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων», ενώ το Κρεμλίνο τόνισε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το να επιτραπεί στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει δυτικό οπλικό σύστημα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος θα σημαίνει ουσιαστικά την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Sputnik, photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί