Γεγονός η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας και στο διάστημα

Το Ιράν έστειλε δύο ιρανικής κατασκευής δορυφόρους στη Ρωσία για να τεθούν σε τροχιά από ένα ρωσικό διαστημικό όχημα, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim,

στην τελευταία διαστημική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που τελούν και δύο υπό αμερικανικές κυρώσεις.

Η ανάπτυξη του Kowsar, ενός δορυφόρου απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, και του Hodhod, ενός μικρού δορυφόρου επικοινωνιών, είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του ιρανικού ιδιωτικού διαστημικού κλάδου, σύμφωνα με το Tasnim.

Η Ρωσία έστειλε ιρανικούς δορυφόρους σε τροχιά τον Φεβρουάριο και το 2022, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τη διαστημική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, φοβούμενοι ότι ο δορυφόρος όχι μόνο θα βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία αλλά και θα βοηθήσει το Ιράν να παρακολουθεί πιθανούς στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Kowsar μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη γεωργία, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τη διαχείριση καταστροφών, τόνισε το Tasnim. Το Hodhod έχει σχεδιαστεί για δορυφορικές επικοινωνίες και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές με μικρή πρόσβαση σε επίγεια δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν πραγματοποίησε τη δεύτερη εκτόξευση δορυφόρου του φέτος χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί