Τα λείψανα του εξερευνητή του Έβερεστ Sandy Irvine ανακαλύφθηκαν 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Τα λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Andrew Comyn "Sandy" Irvine, ο οποίος εξαφανίστηκε μαζί με τον George Mallory το 1924 ενώ προσπαθούσε να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, πιθανότατα έχουν βρεθεί.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα του National Geographic κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το εάν το δίδυμο κατάφερε να φτάσει στην κορυφή πριν από το θάνατό τους.

Ο Irvine, τότε 22 ετών, και ο Mallory, 37, εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου 1924, καθώς προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν τα κατάφεραν πριν από την άτυχη κάθοδό τους. Το σώμα του Mallory ανακαλύφθηκε το 1999 από τον Αμερικανό ορειβάτη Conrad Anker, αλλά το πού βρισκόταν ο Irvine παρέμενε άγνωστο μέχρι τώρα.

Η πρόσφατη ανακάλυψη αυτού που πιστεύεται ότι είναι το πόδι του Irvine, που εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο σε μια μπότα και μια κάλτσα ραμμένη με το όνομά του, έγινε στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk, κάτω από τη Βόρεια όψη του Έβερεστ. Η μπότα βρέθηκε σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα υπολείμματα του Mallory, υποδηλώνοντας ότι ο Irvine μπορεί να έπεσε πιο μακριά από το βουνό. Ο Jimmy Chin, επαγγελματίας ορειβάτης και σκηνοθέτης, οδήγησε την ομάδα μαζί με τους σκηνοθέτες Erich Roepke και Mark Fisher. Ο Τσιν περιέγραψε τη στιγμή που βρήκαν την μπότα: «Σήκωσα την κάλτσα και υπάρχει μια κόκκινη ετικέτα που έχει ραμμένο το AC IRVINE».

Για δεκαετίες, ιστορικοί, ορειβάτες και η οικογένεια του Irvine εικάζουν για την τύχη του νεαρού ορειβάτη. Η ανιψιά και βιογράφος του, Τζούλι Σάμερς, εξέφρασε τα συναισθήματά της μόλις έμαθε την ανακάλυψη. «Όταν ο Τζίμι μου είπε ότι είδε το όνομα AC Irvine στην ετικέτα στην κάλτσα μέσα στη μπότα, δάκρυσα. Ήταν και θα παραμείνει μια εξαιρετική και οδυνηρή στιγμή», είπε στον Guardian.

Το μυστήριο για το αν ο Irvine και ο Mallory έφτασαν στην κορυφή παραμένει άλυτο, αλλά η ανακάλυψη έχει αναζωπυρώσει την ελπίδα ότι η κάμερα Kodak του Irvine – που ήταν γνωστό ότι ήταν μαζί του – θα μπορούσε ακόμα να ανακτηθεί. Εάν βρεθεί, θα μπορούσε να περιέχει φωτογραφικά στοιχεία της πιθανής τους κορυφής, η οποία θα ξαναέγραφε την ιστορία της ορειβασίας.

Το εύρημα έχει αναφερθεί στον Ορειβατικό Σύνδεσμο της Κίνας Θιβέτ, ο οποίος επιβλέπει τη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, καθώς και στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία, η οποία συνδιοργάνωσε την αποστολή του 1924. Η οικογένεια του Irvine προσφέρθηκε εθελοντικά να παράσχει δείγματα DNA για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των λειψάνων. Ο καθηγητής Τζο Σμιθ, διευθυντής της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, δήλωσε: «Ο Σάντι ήταν μια εξαιρετική φιγούρα και συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του Έβερεστ και των Ιμαλαΐων».

Αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις τελευταίες στιγμές της ανάβασης του Irvine και του Mallory, αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη προσφέρει νέες ελπίδες για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην ιστορία της περιπέτειας.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί