Εξαπλώνεται η φτώχεια στη Βρετανία: Πάνω από 9 εκατομ. Βρετανοί εξαρτώνται από τράπεζες τροφίμων

Ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό που η φιλανθρωπική οργάνωση Trussell ορίζει ως «πείνα και κακουχία» από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν επίπεδα φτώχειας και πείνας τόσο ακραία που είναι ευάλωτα στην εξάρτηση από φιλανθρωπικές τράπεζες τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα.

Μια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Trussell διαπίστωσε ότι υπήρχαν 1 εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό που η έκθεση όρισε ως «πείνα και κακουχίες» – ζούσαν με εισόδημα τουλάχιστον 25% κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας – από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότεροι από ό, τι πριν από δύο δεκαετίες.

Η Trussell είπε ότι η ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια των νοικοκυριών σε αυτό το είδος βαθιάς φτώχειας – που σημαίνει ότι τακτικά αγωνίζονταν να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα, θέρμανση, ρούχα και άλλα βασικά καθημερινά είδη – είχε οδηγήσει τη χρήση των τραπεζών τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Emma Revie, δήλωσε: «Είναι 2024 και αντιμετωπίζουμε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανάγκης της τράπεζας τροφίμων. Ως κοινωνία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες τροφίμων να γίνουν ο νέος κανόνας».

Τα παιδιά διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν την πείνα και τις κακουχίες, με το ένα πέμπτο όλων των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Το ένα τρίτο των μεγαλύτερων οικογενειών – εκείνων με τρία ή περισσότερα παιδιά – διέτρεχαν επίσης υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από τρόφιμα.

Ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση πιστεύει ότι η κατάργηση του ορίου των δύο παιδιών θα μείωνε τα επίπεδα παιδικής φτώχειας σε μεγαλύτερες οικογένειες, δεν θα έκανε κάτι για να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρήσης τράπεζας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ατόμων με αναπηρία και απλήρωτων φροντιστών.

Η Trussell λέει ότι η διόρθωση του απαρχαιωμένου συστήματος παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της χρήσης των τραπεζών τροφίμων και, ως πρώτο βήμα, κάλεσε τους υπουργούς να προστατεύσουν τα εισοδήματα 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων των οποίων το καθολικό πιστωτικό εισόδημα μειώνεται με μηνιαίες κρατήσεις για ιστορικά δάνεια και χρέη , και άλλα 120.000 νοικοκυριά που επλήγησαν από το ανώτατο όριο παροχών.

Η Trussell – παλαιότερα γνωστή ως Trussell Trust – είναι το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερα από 1.400 καταστήματα τροφίμων. Πέρυσι έδωσε ρεκόρ 3,1 εκατομμυρίων δεμάτων τροφίμων. Έχει δεσμευτεί να τερματίσει την ανάγκη για τράπεζες τροφίμων , υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν θέση σε μια «δίκαιη και συμπονετική κοινωνία».

Το προεκλογικό μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος το 2024 υποσχέθηκε να «τερματίσει τη μαζική εξάρτηση από δέματα τροφίμων έκτακτης ανάγκης», το οποίο αποκάλεσε «ηθική ουλή για την κοινωνία μας». Ορκίστηκε επίσης να αναθεωρήσει την καθολική πίστωση και να εισαγάγει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται στη φτώχεια. Αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση μέσω της νέας μας ομάδας εργασίας για την παιδική φτώχεια, η οποία αναπτύσσει μια φιλόδοξη στρατηγική για να δώσει στα παιδιά το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή – μέσω της εργασίας, της στέγασης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της παιδικής μέριμνας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

«Παράλληλα με αυτό, επεκτείναμε το ταμείο στήριξης των νοικοκυριών για να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους αυτόν τον χειμώνα και δεσμευτήκαμε να αναθεωρήσουμε την καθολική πίστωση ενώ υλοποιούμε το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της ανισότητας και την πληρωμή της εργασίας για να δώσουμε ευκαιρίες σε ολόκληρη τη Βρετανία».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί