Ακτινίδια: Τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά φρούτα που όμως κάποιοι χρειάζεται να αποφεύγουν

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που ίσως χρειαστεί να τα καταναλώνουν με προσοχή ή να τα αποφεύγουν εντελώς, προκειμένου να μην εμφανίσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.


Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα ακτινίδια

  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
  • Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα


Άτομα με αλλεργίες


Το ακτινίδιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα φρούτα, φυτά ή μπαχαρικά, όπως αβοκάντο, σύκο, φουντούκι, σίκαλη, σουσάμι ή σιτάρι. Αποφύγετε να τρώτε ακτινίδια εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά τα προϊόντα.

Τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως ή μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση του φρούτου και παρατηρούνται κυρίως σε παιδιά. Η αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από το ακτινίδιο κυμαίνεται από ήπια που εκδηλώνεται με ερεθισμό του στόματος έως πολύ σοβαρή.


Οι στοματικές αλλεργίες και οι τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ορισμένες πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στο ακτινίδιο.

Αυτό προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

  • φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα,
  • μουδιασμένα ή πρησμένα χείλη,
  • πονόλαιμος και καταρροή

Επίσης, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ακτινιδίου καθημερινά, μπορεί να εμφανίσου ερεθισμό του δέρματος και δερματικές διαταραχές, όπως δερματίτιδα.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα


Τα ακτινίδια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και φούσκωμα σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και ειδικά σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αν έχετε πεπτικά προβλήματα, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες ακτινιδίων και παρατηρήστε πώς γίνονται ανεκτά από το σώμα σας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Τα ακτινίδια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα. Εάν παίρνετε φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις με το συγκεκριμένο φρούτο.

Σημείωση: Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ανήκετε σε μία ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί