Σημαντική ανακάλυψη σε αρχαία ιερή πόλη – Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη και όχι στον Δία

Σε μια ημέρα μεγάλης σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Terracina , παρουσιάστηκαν σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ξαναγράφοντας μέρος του παρελθόντος αυτής της αρχαίας ιταλικής πόλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο δωρεάν επισκέψεων στον ανασκαφικό χώρο του Ιερού του Monte Sant’Angelo και προσέλκυσε μεγάλο πλήθος πολιτών και τουριστών.

Οι ανασκαφές, που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποκάλυψαν εκπληκτικά στοιχεία για την εξέλιξη της Terracina, μιας πόλης με ιστορία που εκτείνεται από την Εποχή του Σιδήρου έως τη μεσαιωνική περίοδο. Οι έρευνες αυτές επιβεβαίωσαν υποθέσεις που είχαν προταθεί εδώ και χρόνια, ενώ καταρρίφθηκαν και βεβαιότητες που μέχρι τώρα θεωρούνταν ακλόνητες στην τοπική ιστοριογραφία.

Οι ερευνητές Francesca Diosono και Miriam Knechtel, που ηγούνται της εργασίας, μαζί με το προσωπικό του Ιδρύματος Città di Terracina , εξήγησαν στους παρευρισκόμενους τα νέα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες της ανασκαφής.


Μία από τις πιο εκπληκτικές αποκαλύψεις είναι η επιβεβαίωση ότι η Terracina υπήρχε ως πόλη τον 6ο αιώνα π.Χ. , πολύ νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστή ως Anxur . Εκείνη την εποχή, η Terracina δεν ήταν ρωμαϊκή αποικία, αλλά διατηρούσε φιλική σχέση με τη Ρώμη, όπως αντικατοπτρίζεται στο ρωμαϊκό αίτημα προς τους Καρχηδονίους να «μην αγγίξουν την Terracina» κατά τη διάρκεια των Punic Wars. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της πόλης, που είχε ήδη ένα ζωτικό λιμάνι για το εμπόριο εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής κρασιού υψηλής ποιότητας σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από ευρήματα βυθισμένων πλοίων στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών .

Μια άλλη από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις σχετίζεται με τους ναούς των θεών Φερόνια και Αφροδίτης . Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν, η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το Ιερό του Monte Sant’Angelo , όπου βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Φερόνια, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, τον 2ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε ένας δεύτερος ναός γνωστός ως Piccolo Tempio, με προσανατολισμό προς το Monte Leano, ένα μέρος που συνδέεται με την πηγή της Φερόνια που αναφέρεται από τον Βιργίλιο στα γραπτά του.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου ιερού χώρου από τα πρώτα χρόνια, με δίκτυο αναβαθμίδων που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κεραμικών, υφασμάτων και τυριών, πολύ πριν από τη μνημειοποίηση της περιοχής.

Σε αυτήν την τοποθεσία, χτίστηκε ένας μεγάλος ναός τον 1ο αιώνα π.Χ., ο οποίος από καιρό πίστευαν ότι ήταν αφιερωμένος στον Δία. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι αυτό το ιερό ήταν πράγματι αφιερωμένο στην Αφροδίτη Obsequens, μια από τις πιο σεβαστές θεότητες στον ρωμαϊκό κόσμο. Η δομή, της οποίας μόνο το βάθρο παραμένει σήμερα, φαίνεται να επιλύει μια μακροχρόνια συζήτηση μεταξύ των ειδικών σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του ναού.

Επιπλέον, οι εργασίες στη λεγόμενη terrazza superiore αποκάλυψαν ίχνη ημικυκλικής πλατείας και υπολείμματα κιόνων, υποδεικνύοντας την πιθανή ύπαρξη άλλου ναού στην περιοχή αυτή, μαζί με τοίχους που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ. Αυτή η περιοχή, ωστόσο, θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτες και ανασκαφές για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και της σημασίας της εντός του ιερού συγκροτήματος.

Η εκδήλωση χαιρετίστηκε πολύ από τις τοπικές αρχές. Ο Francesco Di Mario, πρόεδρος του Ιδρύματος Città di Terracina, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της ημέρας: Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορία της Terracina και της γύρω περιοχής και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιερή περιοχή του Monte Sant’ Ο Angelo έχει ακόμα πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Ελπίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις να γίνουν παράδοση .

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί