Η Μέση Ανατολή «ευκαιρία» για όσους θα ήθελαν να φέρουν εδώ και τώρα παγκόσμιο κραχ

Παγκόσμια κυβέρνηση δισεκατομμυριούχων η αρχική λύση;

H σύγκρουση στην Μέση Ανατολή έχει επεκταθεί σημαντικά, επηρεάζοντας όχι μόνο το Ισραήλ και την Γάζα, αλλά και τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν, ενώ και οι ΗΠΑ έστειλαν πυροβολαρχία στο Ισραήλ με την Ρωσία να παρακολουθεί και να ανησυχεί!

Οι παρατεταμένες στρατιωτικές ενέργειες παγκόσμια ανησυχία και υπάρχουν εκείνοι που αναρωτιούνται αν, πέρα της ανθρωπιστικής κρίσης, θα υπάρξουν και σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.

Για την ώρα οι προσπάθειες για ειρηνικό διάλογο έχουν χτυπήσει σε τείχος! Η σύγκρουση έχει επιφέρει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης διεθνούς κρίσης.

Οι οικονομικές συνέπειες έχουν γίνει εμφανείς όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την παγκόσμια αγορά. Οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της περιφερειακής αστάθειας συνεχίζουν να αυξάνονται, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Στο Ισραήλ, η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την συμμετοχή σε νέα έργα, όχι μόνο στην χώρα αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ σχετικά με μια οικονομική επιβράδυνση έχουν αποδειχθεί ακριβείς. Η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα έχει υποχωρήσει, οι ξένες επενδύσεις έχουν σταματήσει και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα που εξελίσσονται, οι αναλυτές προβλέπουν άσχημα μελλοντικά σενάρια.

Το πιο επικίνδυνο περιλαμβάνει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση και να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, τα πιο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν την διατήρηση της σύγκρουσης στη Γάζα, τον Λίβανο και την Συρία, κάτι που θα εξακολουθούσε να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου και να πιέζει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομία του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες των τελευταίων ετών. Η χώρα βιώνει την πιο απότομη επιβράδυνση μεταξύ των πλουσιότερων εθνών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μολονότι, τα οικονομικά προβλήματα του Ισραήλ δεν δύνανται να συγκριθούν με την καταστροφή στην Γάζα, ο παρατεταμένος πόλεμος συνεχίζει να βλάπτει τα οικονομικά της χώρας και να μειώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Πριν από τον πόλεμο, η οικονομία του Ισραήλ αναπτυσσόταν ραγδαία, καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον τεχνολογικό τομέα. Πλέον, οι οικονομικοί δείκτες του Ισραήλ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρουσιάζονται ανησυχητικοί, τονίζουν δημοσιεύματα!  Ο πόλεμος έχει επηρεάσει σοβαρά συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, λόγω επιστράτευσης, η ισραηλινή κυβέρνηση προσλαμβάνει εργάτες από εξωτερικό. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός κενών θέσεων δεν έχει καλυφθεί!

Από την άλλη, η οικονομική δραστηριότητα στην Γάζα έχει ουσιαστικά σταματήσει. Το εμπόριο έχει διακοπεί και πολλοί Παλαιστίνιοι βασίζονται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Και βέβαια οι συνέπειες του του πολέμου έχουν επεκταθεί πολύ πέρα ​​από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Την περασμένη άνοιξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ασθενή οικονομική ανάπτυξη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής το 2024, με προειδοποίηση για διολίσθηση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση.

Όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα, η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία σε αυτή τη γεωπολιτική ένταση είναι η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν. Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το Ιράν παράγει σήμερα πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εξάγοντας περίπου το ήμισυ αυτής της ποσότητας, κυρίως στην Κίνα. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε μείωση των εξαγωγών θα δημιουργούσε έλλειψη προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, οδηγώντας αναπόφευκτα σε άνοδο των τιμών.

Τα χτυπήματα σε βασικές υποδομές πετρελαίου, όπως ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγών στο νησί Kharg, αποτελούν σημαντική απειλή για την αγορά. Αυτός ο τερματικός σταθμός είναι στρατηγικά ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και πιθανή απενεργοποίησή του θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον όγκο της προσφοράς, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ελλείψεις και προκαλώντας χάος στις αγορές, τονίζουν δημοσιεύματα. Αξιοσημείωτο είναι πως εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, άλλες χώρες εξαγωγής ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν έγκαιρα τις απώλειες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης για ενεργειακούς πόρους.

Επιπλέον, η πιθανότητα για το Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το στενό είναι ένας κρίσιμος διάδρομος μεταφοράς για το πετρέλαιο από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και η απόφραξή του θα οδηγούσε σε ελλείψεις όχι μόνο πετρελαίου από το Ιράν, αλλά και πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Εμιράτα και άλλους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος μιας επίθεσης στην ισραηλινή πετρελαϊκή υποδομή είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, καθώς το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ωστόσο, οι πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Η απειλή μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης στην περιοχή θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αστάθεια, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με πιο απλά λόγια, αν κάποιοι θα ήθελαν να ξεκινήσουν μία παγκόσμια οικονομική υπερκρίση έχουν τώρα την ευκαιρία να το κάνει!

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τα πολιτικά συμφέροντα άλλων παγκόσμιων παραγόντων.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει πως μια κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανατροπές στις ενεργειακές αγορές, καθώς η περιοχή αυτή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Πιθανή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα έχει επιπτώσεις στη βιομηχανία, ειδικά σε τομείς που εξαρτώνται από την προμήθεια αερίου, όπως τα χημικά, τα λιπάσματα, η μεταλλουργία και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα αυξήσει τις δαπάνες παραγωγής, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα συμβάλει επίσης στην  απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας το κόστος των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, επηρεάζοντας αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Όπως υπογραμμίζεται, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις που θα απαιτήσουν συντονισμένες ενέργειες από μεγάλους παράγοντες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση! Πλησιάζει λοιπόν η ώρα της παγκόσμιας κυβέρνησης, η οποία θα αντικαταστήσει τους πολιτικούς και θα προτείνει λύσεις για να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου μια πιθανή παγκόσμια κρίση;

Με πληροφορίες από Russia Today, photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί