Αρχαία Στρατονίκεια: Γιατί ήταν τόσο σημαντική η “Πόλη των Μονομάχων” στον αρχαίο κόσμο

Στην «Πόλη των Μονομάχων» αναβιώνει ένα πανάρχαιο γυμναστήριο, από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνιστικής περιόδου, 2200 ετών

Η «Πόλη των Μονομάχων», όπως είναι γνωστή η αρχαία Στρατονίκεια, στην επαρχία των Μούγλων, στη σημερινή Τουρκία, θεωρείται ότι είναι από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις. Οι εργασίες αναστήλωσης που είναι σε εξέλιξη, γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κέντρο σωματικής και νοητικής εκπαίδευσης


Ο καθηγητής Bilal Sogut, επικεφαλής των ανασκαφών στη Στρατονίκεια και τα Λαγινά, περιγράφει το γυμνάσιο ως μία από τις εμβληματικές δομές της αρχαίας πόλης. «Το γυμναστήριο δεν είναι απλώς ορόσημο της Στρατονίκειας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές του αρχαίου κόσμου, με τεράστια σημασία», δήλωσε ο Sogut.

Οι προσπάθειες και εργασίες συντήρησης εστιάζουν στα βόρεια σημεία του γυμναστηρίου. «Αποκαλύπτουμε τομείς, όπως ο χώρος των λουτρών, οι αίθουσες εφαρμογής ελαίων, η αίθουσα της πούδρας και τα δωμάτια των νέων ανδρών. Εκεί, οι σπουδαστές, λάμβαναν νοητική και σωματική εκπαίδευση, ενώ εμείς αναγνωρίζουμε τη διάταξη των χώρων», εξηγεί ο Sogut.

Νέα ευρήματα στην πόλη των μονομάχων


Σύμφωνα με τον Sogut, σε κάθε τομέα του χώρου όπου πραγματοποιείται ανασκαφή, έρχονται στο φως ανακαλύψεις.


«Το γυμναστήριο (σ.σ. γυμνάσιο στα αρχαία ελληνικά) είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές δομές που έχουν χτιστεί στη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου στην Ανατολία. Ανάγεται 2.200 χρόνια στο παρελθόν. Το μεγαλείο του είναι αντίστοιχο με το γυμνάσιο της Αιγύπτου, καθώς είναι στολισμένο με φύλλα άκανθου, ένα από τα δημοφιλέστερα διακοσμητικά μοτίβα της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής».

«Έχουμε αποκαλύψει κάποια εξαιρετικά δείγματα από κορινθιακούς κίονες, του δεύτερου αιώνα π.Χ.», εξήγησε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι το σημείο μοιάζει με σχολή αρχιτεκτονικής.


Το μέλλον της αποκατάστασης


Ο καθηγητής Sogut, τονίζει τον στόχο της αναδόμησης των βόρειων τοίχων και των κιόνων του αρχαίου γυμναστηρίου, με τη χρήση αυθεντικών υλικών. Επίσης, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στην κοντινή πλατεία του χωριού.

Οι συνεχείς εργασίες στη Στρατονίκεια, αποτελούν ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της διατήρησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολίας, αναδεικνύοντας το μεγαλείο των αρχαίων πολιτισμών στις μελλοντικές γενιές.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί