Η ανάλυση DNA αποκαλύπτει την προέλευση των Ιαπώνων,ισχυρίζονται ερευνητές

Μια ομάδα ερευνητών έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της προέλευσης των σύγχρονων Ιαπώνων.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαγάγουν DNA από έναν σκελετό της εποχής Yayoi που βρέθηκε στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο Doigahama στον νομό Yamaguchi της Ιαπωνίας και να πραγματοποιήσουν μια πλήρη ανάλυση του γονιδιώματός του. Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι ο σημερινός ιαπωνικός πληθυσμός σχηματίστηκε από την ανάμειξη μεταναστών από την Κορεατική Χερσόνησο και των ιθαγενών Jomon της Ιαπωνίας, πριν από περίπου 2.300 χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Toho και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Genetics . Η έρευνα επέτρεψε την επίλυση μέρους του αινίγματος σχετικά με την προέλευση των Ιαπώνων και την παροχή νέων προοπτικών για τη διαδικασία διαμόρφωσης αυτής της κοινωνίας.

Ο σκελετός που αναλύθηκε ανήκει σε ένα άτομο από τον πολιτισμό Yayoi, έναν πληθυσμό που κατοικούσε στην Ιαπωνία μεταξύ 900 π.Χ. και 300 μ.Χ. Αυτοί οι λαοί ήταν γνωστοί για την προηγμένη γεωργική και μεταλλουργική τεχνολογία τους, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής στην ιαπωνική ιστορία.


Η τοποθεσία Doigahama στον νομό Yamaguchi είναι διάσημη για την παροχή περίπου 300 σκελετών της εποχής Yayoi, επιτρέποντας σε αρχαιολόγους και βιολογικούς ερευνητές να μελετήσουν σε βάθος αυτόν τον πολιτισμό και τη σχέση του με τους αρχαίους κατοίκους της Ιαπωνίας.

Μέσα από μια σχολαστική διαδικασία, οι επιστήμονες εξήγαγαν DNA από τον σκελετό και ανέλυσαν την πλήρη γενετική αλληλουχία του, συγκρίνοντάς το με τα γονιδιώματα αρχαίων και σύγχρονων πληθυσμών από την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλα μέρη της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Ασίας.

Η πιο σχετική ανακάλυψη είναι ότι το DNA από το Yayoi της Doigahama περιέχει γενετικά συστατικά από δύο κύριες ομάδες: τους Jomon, εγγενείς στην Ιαπωνία από την Παλαιολιθική εποχή, και τους μετανάστες από την Κορεατική Χερσόνησο, γνωστούς ως toraijin . Σύμφωνα με τις αναλύσεις, αυτοί οι μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Yayoi και αναμίχθηκαν με τον πληθυσμό Jomon, σχηματίζοντας την προγονική ομάδα που δημιούργησε τους σύγχρονους Ιάπωνες.


Το μοντέλο διπλής δομής, που προτάθηκε πριν από δεκαετίες από τον ανθρωπολόγο Kazuro Hanihara, υποστηρίζει ότι οι Ιάπωνες σχηματίστηκαν από την ανάμειξη των μεταναστών Jomon και Yayoi και αυτή η γενετική μελέτη παρέχει μια σταθερή βάση για να υποστηρίξει αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με τον Hanihara, οι μετανάστες έφεραν νέες τεχνολογίες και συνέβαλαν σε μια σημαντική πολιτιστική και γενετική αλλαγή στην Ιαπωνία , κάτι που επιβεβαιώθηκε από πρόσφατες αναλύσεις DNA.

Το εύρημα όχι μόνο υποστηρίζει το μοντέλο της διπλής δομής αλλά αντικρούει και άλλες θεωρίες, όπως το μοντέλο της τριπλής δομής, το οποίο πρότεινε ότι οι μετανάστες Yayoi προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα και μοιράζονταν κοινή καταγωγή στη Βορειοανατολική και Ανατολική Ασία.

Η ανακάλυψη παρέχει μια καλύτερη κατανόηση της μεταναστευτικής διαδικασίας και της γενετικής ανάμειξης στην Ανατολική Ασία κατά την προϊστορία.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί