Απίστευτοι Κινέζοι – Δείτε τί κάνουν στους πεζούς που περνούν με κόκκινο!(vid)

Ένα πρωτότυπο συνάμα και αμφιλεγόμενο σύστημα αποτροπής εισόδου σε διαβάσεις πεζών εφαρμόστηκε πριν από λίγα χρόνια στην Κίνα, το οποίο συγκέντρωσε υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.

Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη από έναν οδηγό αποτελεί τρομερά επικίνδυνη παράβαση για τον πεζό ο οποίος εκείνη την ώρα διασχίζει τη διάβαση. Όμως εξίσου προσκετικοί πρέπει να είναι και οι ίδιοι οι πεζοί όταν επιχειρούν να περάσουν διαβάσεις πριν ανάψει το πράσινο.

Στην Κίνα, πριν από λίγα χρόνια εφαρμόστηκε ένα ριζοσπαστικό σύστημα, όταν το 2018 η Τροχαία μπροστά από διάβαση πεζών στο κέντρο της πόλης Daye τοποθέτησε κολώνες ψεκασμού κρύων υδρατμών. Όταν διαπιστωθεί μέσω αισθητήρων ότι ένας πεζός επιχειρεί να διασχίσει τη διάβαση ενώ υφίσταται απαγόρευση, οι κολώνες ψεκάζουν υδρατμούς, μέχρι το ύψος των γονάτων, εμποδίζοντάς τον να συνεχίσει την πορεία του. Παράλληλα με το ψέκασμα του νερού λειτουργεί ένα σύστημα ηχητικών ειδοποιήσεων, όπως και ένα ακόμη με ακτίνες λέιζερ. Ψεκαστήρες τοποθετήθηκαν και στην πόλη Τσανγκτζί.

Αρκετοί πολίτες επιδοκίμασαν το συγκεκριμένο σύστημα, αν και δεν έλειψαν και κάποιοι που εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι ακτίνες λέιζερ και οι ψεκασμοί μπορεί να τρομάξουν τους πεζούς, δημιουργώντας διαφορετικούς τύπους κινδύνων.

Τότε αποφασίστηκε ότι οι ακτίνες λέιζερ θα εκπέμπονται σε ύψος 0,8 μ. ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για τα μάτια των παιδιών, ενώ διευκρινίστηκε ότι ψεκάζεται απλώς υδρατμός, ο οποίος είναι ασφαλές για κάθε πέζο. Επίσης, για λόγους υγείας το νερό αντικαθίσταται καθημερινά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό….καθώς στην Κίνα έχει εφαρμοστεί και ένα ακόμη ιδιαίτερο σύστημα αποτροπής εισόδου σε διαβάσεις όταν υφίσταται απαγόρευση μέσω των φωτεινών σηματοδοτών.

Πρόκειται για σύστημα… δημόσιας διαπόμπευσης, το οποίο λειτουργεί ως εξής. Όταν ένας πεζός διασχίζει διάβαση ενώ υπάρχει κόκκινο ανθρωπάκι, τότε ενεργοποιούνται κάμερες που καταγράφουν το πρόσωπό του, το οποίο στη συνέχεια προβάλλεται σε διάφορες οθόνες στην πόλη.

Όπως ήταν επόμενο, η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος προκάλεσε σάλο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι συνιστά προσβολή της ιδιωτικότητας.

(Με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί