Συναγερμός στην Ινδία: Απειλές για ψεύτικες βόμβες προκάλεσαν χάος στα αεροδρόμια

Η ένταση συνέχισε να επικρατεί πάνω από την ινδική αεροπορία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς πολλαπλές πτήσεις έλαβαν απειλές για βόμβες την Τετάρτη.

Τουλάχιστον έξι πτήσεις—τρεις από την IndiGo, δύο από την SpiceJet και μία από την Akasa Air—έγιναν οι πιο πρόσφατες προσθήκες στον αυξανόμενο κατάλογο των ινδικών αεροπορικών εταιρειών που στοχεύουν κλήσεις για φάρσες βόμβες.

Συνολικά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων απειλών για βόμβες σε πτήσεις στην Ινδία αυξήθηκε σε πάνω από 15 τις τελευταίες τρεις ημέρες, επηρεάζοντας χιλιάδες επιβάτες αυτών των διεθνών και εγχώριων αερομεταφορέων.

Υπό το φως αυτής της κλιμακούμενης κατάστασης, βασικά κυβερνητικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας (MoCA) και του Υπουργείου Εσωτερικών (MHA) — και οι υπηρεσίες έχουν μπει σε σύγκρουση, σύμφωνα με την The Indian Express .

Την Τετάρτη, πολλές πτήσεις αντιμετώπισαν απειλές για βόμβες, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Δελχί-Μπεγκαλούρ της Akasa Air, δύο αεροσκάφη SpiceJet και τρεις πτήσεις IndiGo—Ριάντ-Βομβάη, Βομβάη-Σιγκαπούρη και Chennai-Lucknow. Οι απειλές εκδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης X.

Η πτήση της Akasa Air, με την ονομασία QP 1335, εκτράπηκε πίσω στο Δελχί αφού κήρυξε γενική κατάσταση έκτακτης ανάγκης λιγότερο από μία ώρα μετά την αναχώρηση, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσης.
Στην πτήση επέβαιναν 174 επιβάτες, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη και επτά μέλη του πληρώματος.

Η αεροπορική εταιρεία, μέσω ανακοίνωσης, είπε ότι ο καπετάνιος είχε ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, εκτροπή της πτήσης πίσω στο Δελχί και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο Indira Gandhi στις 1.48 μ.μ.

Οι άλλες δύο πτήσεις IndiGo προσγειώθηκαν στους αντίστοιχους προορισμούς τους και μετά το αεροσκάφος, οι επιβάτες και οι αποσκευές υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Αν και η SpiceJet δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, πηγές είπαν στην Indian Express ότι οι πτήσεις που επηρεάστηκαν ήταν SG 116 από Darbhanga προς Βομβάη και SG 124 από Leh στο Δελχί.

Σε απάντηση σε αυτές τις απειλές, η αστυνομία του Δελχί υπέβαλε μια πρώτη αναφορά πληροφοριών (FIR) και ξεκίνησε έρευνα για τα περιστατικά.

Μονάδες κυβερνοχώρου σε επιφυλακή

Οι μονάδες του κυβερνοχώρου έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό για να παρακολουθούν τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν απειλές για βόμβες, σύμφωνα με το The Hindu. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς φαίνεται να λειτουργούν εκτός της χώρας και οι αρχές έχουν ενεργήσει γρήγορα για να τους αναστέλλουν μετά τον εντοπισμό.

Ο Zulfiquar Hasan, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας (BCAS), εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σε όσους διαδίδουν φάρσα μηνύματα.

Δήλωσε σε μια αναφορά των Times of India , «Ακολουθήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας. Όλες οι πτήσεις μας είναι ασφαλείς και ο ουρανός της Ινδίας είναι απολύτως ασφαλής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εντοπίσουμε όλους όσους βρίσκονται πίσω από αυτά τα μηνύματα απειλών και θα ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα βάσει του νόμου εναντίον όλων αυτών. Η αστυνομία σε όλη τη χώρα συνεργάζεται για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί».

Ο Χασάν καθησύχασε τους αεροπορικούς ταξιδιώτες εν μέσω αυξανόμενων απειλών, τονίζοντας ότι «υπάρχει μηδενικός κίνδυνος στις πτήσεις».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί