Όλα τα μυστικά για το σωστό μαγείρεμα των οσπρίων

Το όσπρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας

Tα πιο όσπρια που μαγειρεύουμε πιο συχνά είναι οι φακές, τα ρεβύθια και τα φασόλια.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας καθώς και τη σύνθεση ενζύμων και αντισωμάτων. Είναι επίσης, καλές πηγές βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος.

Σωστό μούλιασμα οσπρίων


Για να βράσουν τα όσπρια γρήγορα θα πρέπει να τα έχετε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα. Το μούλιασμα μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και τα κάνει πιο εύπεπτα (κυρίως τα φασόλια).

Αρχικά, θα πρέπει να τα καθαρίσετε, ειδικά τις φακές προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν πετραδάκια και στη συνέχεια, να τα πλύνετε με άφθονο νερό.

Αφήστε τα όσπρια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8-10 ώρες (τα μεγαλύτερα φασόλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο). Αυτή είναι η παραδοσιακή μέθοδος μουλιάσματος.

Γρήγορο μούλιασμα

Βράστε τα όσπρια για ένα λεπτό, σκεπάστε τα και αφήστε τα για μία ώρα, πριν τα μαγειρέψετε.

Μετά το μούλιασμα, έχετε δύο επιλογές:

  • Στραγγίστε το νερό, ξεπλύνετε τα φασόλια και μαγειρέψτε τα με φρέσκο ​​νερό. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες να σας προκαλέσουν δυσπεψία τα όσπρια.
  • Μαγειρέψτε τα με το βραστό νερό στο οποίο είχαν μουλιάσει διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά.
  • Ένας άλλος τρόπος για να έχετε πάντα έτοιμα για μαγείρεμα φασόλια, ρεβίθια και γίγαντες, είναι να τα μουλιάσετε κανονικά και έπειτα να τα φυλάξετε σε τάπερ που κλείνει καλά αεροστεγώς στην κατάψυξη.

Χρήσιμες συμβουλές

Είτε ξαναχρησιμοποιείτε νερό για μούλιασμα είτε προσθέτετε φρέσκο, θα πρέπει να είναι διπλάσιο σε ποσότητα από τα όσπρια. Βράζετε για δέκα λεπτά, ξαφρίζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα. Προσθέστε αλάτι (½ κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι στα ξερά φασόλια) και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν. Τα ανακατεύετε κάθε 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο νεράκι (όσο χρειάζεται) .

Τα λευκά φασόλια μπορεί να είναι έτοιμα μετά από μία ώρα αλλά τα ρεβύθια χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Αν χρησιμοποιείτε χύτρα ο χρόνος βρασμού είναι λιγότερος.

(με πληροφορίες από mothersblog. gr / theveggietable. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί