Ελαιόλαδο: Ο “βασιλιάς” της μεσογειακής διατροφής σύμμαχος και στη μάχη κατά της αρθρίτιδας

Ένας διατροφολόγος δείχνει το ελαιόλαδο ως σύμμαχο στην προσπάθεια ανακούφισης από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που «χτυπά» τις αρθρώσεις και εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα και περιορισμό της κινητικότητας. Αν και μπορεί να προσβάλει ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, η οστεοαρθρίτιδα, συνήθης μορφή της, είναι πιο συχνή στις γυναίκες, που εμφανίζουν και πιο έντονα συμπτώματα.

Ωστόσο, πέρα από τα φάρμακα ή τη χειρουργική αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν την άσκηση, τη φυσικοθεραπεία και, φυσικά, τη διατροφή.

Ο διατροφολόγος Δρ El Mohandess Mahmoud μοιράστηκε στο TikTok ένα βίντεο με το διατροφικό συστατικό που μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. «Ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για τον αρθριτικό πόνο και τη φλεγμονή είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ελαιοκανθάλη, για την οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπλοκάρει την ίδια φλεγμονώδη οδό με ορισμένα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, χωρίς όμως τις παρενέργειες» αναφέρει στο βίντεο.

Το πολύτιμο αντιοξειδωτικό έλαιο που καταπολεμά τις φλεγμονές


Ο ίδιος συνιστά «δύο κουταλιές της σούπας στο γεύμα καθημερινά», μια απλή όπως φαίνεται λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μελετηθεί για τα προστατευτικά του οφέλη σε φλεγμονώδεις αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος. Οι πολυφαινόλες του, όπως η ελαιοκανθάλη, καταπολεμούν με επιτυχία τη φλεγμονή και βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στις αρθρώσεις και σε όλο το σώμα. Στους μηχανισμούς δράσης περιλαμβάνονται η μείωση παραγωγής μορίων-μεταφορέων μηνυμάτων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Επίσης, συμβάλλουν στην αναστολή της δράσης προ-φλεγμονωδών ενζύμων.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται από πολλούς ως ο κύριος λόγος που η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη σειράς χρόνιων ασθενειών, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί η ποσότητα που απαιτείται.

(με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί