Το ΝΑΤΟ εμπλέκει την Φινλανδία σε σενάριο πυρηνικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία

Έτσι σχολιάζουν αυτό που συμβαίνει ρωσικά ΜΜΕ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την ετήσια πυρηνική άσκηση δύο εβδομάδων “Steadfast Noon” την Δευτέρα. Συμμετέχουν περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Τα αεροσκάφη αναμένεται να επιχειρούν πάνω από την Δυτική Ευρώπη. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης σχεδιάζεται η χρήση βομβαρδιστικών, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και μέσων αναγνώρισης. Οι συσκευές θα εκκινηθούν από οκτώ βάσεις της συμμαχίας. Εδαφικά, το «Steadfast Noon» θα καλύπτει το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Δανία, την Βρετανία και την Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην άσκηση συμμετέχουν για πρώτη φορά και μαχητικά αεροσκάφη από την Φινλανδία και σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση δείχνει ότι το Ελσίνκι είναι έτοιμο «να παίξει ενεργό ρόλο στην πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ».

Μια άλλη καινοτομία φέτος είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία έχουν εγκριθεί από την συμμαχία να φέρουν πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Φινλανδία είχε ήδη αγοράσει 64 αεροσκάφη αυτού του μοντέλου, σύμφωνα με το Interfax . Το συνολικό κόστος των μηχανημάτων είναι 8,4 δισ. ευρώ. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται ήδη το 2026.

Όσον αφορά την ίδια την Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας, αναμένεται να εκπροσωπηθεί από αμερικανικά F/A-18. Σε μια συνομιλία με το RT, ο Ilja Kramnik, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε εκτιμήσει: «Πρόκειται προφανώς για την χρήση τους ως αεροσκάφη συνοδείας που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση πολέμου για την διεξαγωγή αεροπορικών μαχών ή κατά της αεράμυνας του εχθρού, ο οποίος αναμφίβολα για το ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία».

Ο Kramnik είναι της γνώμης ότι αυτός ο «ζήλος» δεν αυξάνει πρωτίστως την ασφάλεια της Φινλανδίας σε περίπτωση πολέμου με τη Μόσχα, αλλά τοποθετεί τα αεροδρόμιά της στην κατηγορία των στόχων πρώτης προτεραιότητας, καθώς τα αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί τώρα θα θεωρηθούν δικαιολογημένα αντικείμενο των αντίπαλων γραμμών μάχης σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος.

Ο Alexander Yermakov, βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Στρατηγικής Ανάλυσης και Πρόβλεψης στο Κέντρο Μελετών Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει: “Το Steadfast Noon προσελκύει παραδοσιακά μεγάλη προσοχή λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ίδιου του γεγονότος. Είναι μια άσκηση των τακτικών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Εφόσον η Φινλανδία είναι πλέον μέλος του μπλοκ, συμμετέχει επίσης σε αυτήν την πρωτοβουλία.”

Σημείωσε ότι οι Φινλανδοί πιλότοι και αεροσκάφη θα συμμετάσχουν «ως υποστηρικτικό στοιχείο»: “Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα εξασκηθούν στη μεταφορά τους. Οι άλλες χώρες θα τα καλύπτουν, θα παρέχουν αεράμυνα, αεροπορικό ανεφοδιασμό και ούτω καθεξής.”

Ταυτόχρονα, ο αναλυτής αμφιβάλλει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται σοβαρά να τοποθετήσουν μόνιμα πυρηνικά όπλα στο φινλανδικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός επισημαίνει τα εξής:

“Η ανάπτυξη όπλων χωρίς την κατάλληλη υποδομή, ειδικά τόσο κοντά στα σύνορα, δεν λαμβάνεται υπόψη από την συμμαχία. Αν μη τι άλλο, η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων κοντά σε ρωσικές περιοχές αφήνει το ίδιο το μπλοκ αρκετά ευάλωτο.”

Η κατάσταση στον κόσμο είναι τέτοια που αυξάνεται ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, λέει ο στρατιωτικός επιστήμονας Konstantin Sivkov: «Είναι πολύ πιθανό μια τέτοια σύγκρουση να εξελιχθεί σε πυρηνική φάση».

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε επίσης ότι οι τρέχουσες ασκήσεις του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αλλαγών στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασκήσεις θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί η Φινλανδία συμμετέχει σε αυτές για πρώτη φορά.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα μόλις τεθούν σε υπηρεσία με τη Φινλανδική Πολεμική Αεροπορία. Ο αναλυτής προσθέτει ότι το γεγονός και μόνο ότι το Ελσίνκι συμμετέχει σε τέτοιες ασκήσεις δεν προμηνύει κάτι καλό.

«Σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης, η πιθανότητα να εκτοξευθούν πυρηνικά όπλα από το φινλανδικό έδαφος αυξάνεται. Για εμάς αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα – το αεροδρόμιο των πυρηνικών όπλων θα είναι πολύ πιο κοντά στα σύνορά μας από πριν», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Russia Today, Wsgljad, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί