Ένα ολόκληρο ρωμαϊκό χωριό με σπίτια με μωσαϊκό δάπεδο ανακαλύφθηκε στη Σικελία

Για περισσότερα από 20 χρόνια, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ερευνούν πώς ζούσαν και έκαναν εμπόριο οι άνθρωποι στην αρχαιότητα στη Σικελία.

Τώρα, έχουν κάνει μια άλλη σημαντική ανακάλυψη: στην επαρχία της Κατάνια, έχουν ανασκάψει τα ερείπια ενός ρωμαϊκού σπιτιού με ψηφιδωτό δάπεδο από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το σπίτι βρισκόταν σχεδόν 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην πόλη Vizzini στη νοτιοανατολική Σικελία, και ήταν μέρος ενός ολόκληρου ρωμαϊκού χωριού.

Η ομάδα του Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Johannes Bergemann από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, ερευνά εδώ από το 2022. Αρχικά, ολόκληρη η περιοχή Vizzini εξετάστηκε για πιθανούς αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους. Μετά από επιφανειακές μελέτες των εντοπισμένων θέσεων, διεξήχθη γεωφυσική έρευνα το 2023. Αυτή η έρευνα ανίχνευσε ανωμαλίες στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης και δημιούργησε λεπτομερείς εικόνες του υπεδάφους χωρίς την ανάγκη ανασκαφής.

Αυτές οι γεωφυσικές μετρήσεις οδήγησαν την ερευνητική ομάδα στα ερείπια των κτιρίων που έχουν τώρα ανασκαφεί. Το κτίριο επεκτάθηκε 30 επί 13 μέτρα και τα ερείπια του βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη σημερινή επιφάνεια. Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αντιπροσωπευτική αίθουσα σχεδόν 100 τετραγωνικών μέτρων, με δάπεδο καλυμμένο με ψηφιδωτά. Δυστυχώς, τμήματα του μωσαϊκού καταστράφηκαν με όργωμα , αναφέρει ο Bergemann.


Οι γεωφυσικές μετρήσεις αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια κτίρια στην περιοχή. Μεταξύ του 2ου και γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ., οι άνθρωποι ζούσαν εδώ σε υψηλό επίπεδο: Οι κίονες ήταν χτισμένοι με στρογγυλεμένα τούβλα, επικαλυμμένα με γύψο, και ίσως βαμμένα, ενώ είναι παρόμοιοι με της Πομπηίας, λέει ο Bergemann. Βρήκαμε υπολείμματα από σιντριβάνια με μαρμάρινες πισίνες, καθώς και πολυτελή ρωμαϊκά κεραμικά γνωστά ως Terra Sigillata .

Προφανώς, πρόκειται για ένα ρωμαϊκό χωριό που καλύπτει περίπου 15 εκτάρια . Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις αντικαταστάθηκαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο από ένα νέο οικιστικό σύστημα: μεγάλοι αγροτικοί οικισμοί και βίλες, ρωμαϊκές εγκαταστάσεις αγροτικής παραγωγής που συχνά παρήγαγαν σημαντικές αποδόσεις. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο εμπόριο μεγάλων αποστάσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πολλές μικρές αποθηκευτικές τοποθεσίες εμφανίστηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής της Σικελίας για το σκοπό αυτό. Αυτό το νέο οικιστικό σύστημα, που συνδέθηκε με την ενδοχώρα μέσω δρόμων, κράτησε μόνο μερικούς αιώνες. Το σπίτι που ανακαλύψαμε κοντά στο Vizzini είναι μια σημαντική μαρτυρία αυτής της εποχής , λέει ο Bergemann.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί