ΕΒΕΠ: Το διμερές εμπόριο με την Αλγερία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία, μετά την ανεξαρτησία της τελευταίας το 1962

Η πρέσβης της Αλγερίας, Ζάινα Μπένχαμπους, επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Βασίλη Κορκίδη, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και προέδρου και CEO του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Παναγιώτη Ξενοκώστα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά στη διακίνηση αγαθών, από και προς την Αλγερία, αλλά και η συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα, ύστερα και από την αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγικών μονάδων.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία, μετά την ανεξαρτησία της τελευταίας το 1962, τονίζοντας ότι το διμερές εμπόριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 44,6 εκατ. κατοίκους. Γεγονός που δημιουργεί μια μεγάλη αγορά στην οποία μπορεί να τοποθετηθούν περισσότερα ελληνικά προϊόντα που θα φτάσουν στην Αλγερία μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου των εξαγώγιμων προϊόντων της Αλγερίας, πέραν του φυσικού αερίου, καθώς η Αλγερία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως και είναι από τους κυριότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ και, φυσικά, της Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση με την πρέσβη, διαπιστώθηκε συναντίληψη για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολυεπίπεδων διμερών εμπορικών σχέσεων, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την υπογραφή, στο αμέσως προσεχές διάστημα, Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση για τις Β2Β συναντήσεις επιχειρηματικών αποστολών στην Αλγερία και τον Πειραιά, για τις οποίες εξέφρασε την ευχή ο πρόεδρος του επιμελητηρίου να γίνουν σύντομα.

Όσον αφορά στην είσοδο ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Αλγερίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης, μεταξύ των άλλων, και συνεργειών με Αλγερινές επιχειρήσεις, με στόχο την «εξοικείωση» του αλγερινού καταναλωτικού κοινού με τα ελληνικά προϊόντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσφορά πάσης φύσεως υπηρεσιών σε τομείς, όπως η τεχνολογία επικοινωνιών-πληροφορικής, οι μελέτες και οι κατασκευές πάσης φύσεως, η δημόσια υγεία, η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας για τη μεταποίηση τροφίμων.

Στη συνάντηση έγινε, επίσης, αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας και στον ναυπηγικό-ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι η ισχυρή βάση έχει ήδη τεθεί, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Αλγερία επισκευάζει πλοία της σε ελληνικά ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, με τον προϋπολογισμό των παραπάνω εργασιών να έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον CEO και ENTMV της Algerie Ferries, Αμπντελχακίμ Μπουζάχερ και τον πρόεδρο και CEO του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος και αναφέρθηκε στα πεδία συνεργασίας, που μπορεί να αναπτυχθούν στον εν λόγω τομέα. Από το 2009 και εντεύθεν, οι όγκοι των εμπορικών ροών Ελλάδας-Αλγερίας σημειώνουν σταθερή άνοδο.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί