Αστεροειδής μεγέθους γηπέδου κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 16 χλμ. ανά δευτερόλεπτο

Το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της τροχιάς του αστεροειδή 2024 RV50.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το 2024 RV50 αναμένεται να περάσει από τη Γη στις 18 Οκτωβρίου με ταχύτητα 16 χλμ/δευτ σε απόσταση περίπου 7,42 εκατομμυρίων χλμ.

Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για έναν αστεροειδή μεγέθους γηπέδου που κατευθύνεται κατευθείαν προς τη Γη με μεγάλη ταχύτητα. Ο αστεροειδής με πλάτος περίπου 216 μέτρα, συγκρίσιμος με ένα στάδιο, θα πλησιάσει τον πλανήτη στις 18 Οκτωβρίου.

Ο αστεροειδής 2024 RV50 ανακαλύφθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και ανήκει στην ομάδα αστεροειδών Απόλλων. Χρειάζονται 769 γήινες ημέρες, ή 2,1 γήινα χρόνια, για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο, περνώντας σε μέγιστη απόσταση 386 εκατομμυρίων χλμ από τον Ήλιο και φτάνοντας σε απόσταση 105 εκατομμυρίων χλμ από αυτόν.

Οι αστρονόμοι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια το μέγεθος του αστεροειδούς. Ο αστεροειδής 2024 RV50 θεωρείται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνος. Ένα δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο είναι ένα αντικείμενο κοντά στη Γη, είτε ένας αστεροειδής είτε ένας κομήτης, του οποίου η τροχιά θα μπορούσε να το φέρει πολύ κοντά στη Γη και το οποίο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε περίπτωση σύγκρουσης.

Πότε θα πλησιάσει τη Γη;

Το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της τροχιάς του 2024 RV50. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το 2024 RV50 έχει προγραμματιστεί να περάσει από τη Γη στις 18 Οκτωβρίου με ταχύτητα χλμ/δευτ σε απόσταση περίπου 7,42 εκατομμυρίων χλμ.

Η επόμενη φορά που αυτός ο αστεροειδής θα συναντήσει τον πλανήτη μας θα είναι στις 18 Οκτωβρίου 2064, όταν θα πλησιάσει σε απόσταση περίπου 5,67 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Δεν αποτελεί απειλή για τη Γη και ο κίνδυνος οποιασδήποτε σημαντικής επίδρασης στη Γη είναι ελάχιστος. Η πιθανότητα να χτυπήσει ένας αστεροειδής στη Γη είναι μια σοβαρή ανησυχία, αλλά με τις τρέχουσες δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης αστεροειδών και πιθανές στρατηγικές μετριασμού, ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους αστεροειδείς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάστασή τους ως υπολειμμάτων από τη διαδικασία σχηματισμού του εσωτερικού ηλιακού συστήματος. Επειδή ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να συγκρουστούν με τη Γη, οι αστεροειδείς είναι επίσης σημαντικοί για τη σημαντική τροποποίηση της βιόσφαιρας της Γης στο παρελθόν.

Το JPL της NASA σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς, παρακολουθώντας τα μονοπάτια τους για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Γης. Αυτή η προσεκτική παρακολούθηση προσφέρει πληροφορίες για αυτά τα αρχαία αντικείμενα, ρίχνοντας φως στην ιστορία του ηλιακού συστήματος, αναφέρει το άρθρο του BusinessToday.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί