Το πρόβλημα της NASA – Προσφέρει 2 εκατομμύρια σε όποιον τη βοηθήσει να το λύσει

Η NASA προκαλεί το κοινό να βρει τρόπους για την ανακύκλωση των διαστημικών σκουπιδιών που δημιουργούνται στο βαθύ διάστημα...

Η NASA είναι έτοιμη να πληρώσει έως και 3 εκατομμύρια δολάρια (2,74 εκατομμύρια ευρώ) σε χρηματικά έπαθλα για καινοτόμες ιδέες σχετικά με τον τρόπο ανακύκλωσης των διαστημικών σκουπιδιών που δημιουργούνται από τις διαστημικές της αποστολές.

Καθώς οι διαστημικές αποστολές, ειδικά οι μελλοντικές μακράς διάρκειας, δημιουργούν «ροές ανόργανων αποβλήτων», όπως συσκευασίες τροφίμων, πεταμένα ρούχα και υλικά από επιστημονικά πειράματα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θέλει να ανακυκλώσει αυτά τα απόβλητα σε «χρήσιμα προϊόντα» για την επιστήμη και την εξερεύνηση.

Η πρόκληση LunaRecycle της NASA επιδιώκει να σχεδιάσει και να αναπτύξει «ενεργειακά αποδοτικές, χαμηλής μάζας και χαμηλού αντίκτυπου» λύσεις ανακύκλωσης που θα κάνουν τις μακροπρόθεσμες αποστολές πιο “βιώσιμες”, σύμφωνα με το δελτίο τύπου .

«Η βιώσιμη λειτουργία είναι σημαντικός παράγοντας για τη NASA καθώς κάνουμε ανακαλύψεις και διεξάγουμε έρευνα τόσο μακριά από το σπίτι όσο και στη Γη», σύμφωνα με την Amy Kaminski, στέλεχος προγράμματος για το πρόγραμμα Prizes, Challenges και Crowdsourcing της NASA.

Η πρόκληση LunaRecycle περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς.

Το πρωτότυπο κομμάτι κατασκευής θα εστιάσει στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εξαρτημάτων και συστημάτων υλικού για την ανακύκλωση ενός ή περισσότερων στερεών αποβλήτων στην επιφάνεια της σελήνης.

Το ψηφιακό κομμάτι θα εστιάσει στον σχεδιασμό ενός εικονικού αντιγράφου ενός πλήρους συστήματος για την ανακύκλωση ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια και την κατασκευή τελικών προϊόντων.

Η υπάρχουσα διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι διαθέσιμη για αποστολές σε μεγάλο υψόμετρο
Τέσσερις αστροναύτες μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 2.500 κιλά απορριμμάτων σε ένα χρόνο, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του 2018 από τη NASA, και αυτά τα σκουπίδια μπορεί να αποτελούν «κίνδυνο για την ασφάλεια» για το πλήρωμα.

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μπορούν να επεξεργαστούν τα σκουπίδια σε έναν «αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας» που τα διασπά σε νερό, οξυγόνο και άλλα αέρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να εξαερωθούν, είπε η NASA.

Άλλα απόβλητα επεξεργάζονται χειροκίνητα όταν οι αστροναύτες τα τοποθετούν σε σακούλες όπου μένουν σε ένα καθορισμένο όχημα μέχρι είτε να επιστρέψουν στη Γη με το σκάφος εκτόξευσης είτε να καούν στην ατμόσφαιρα.

Αυτές οι μέθοδοι απόρριψης απορριμμάτων δεν θα είναι διαθέσιμες για αποστολές που ανεβαίνουν σε υψόμετρο 2.000 χλμ.

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το Artemis II το 2025
Η πρόκληση LunaRecycle έρχεται καθώς η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Artemis II τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την πρώτη της αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα πίσω στη Σελήνη μετά τις αποστολές Apollo στις δεκαετίες του 1960 και του 70.

Η 10ήμερη αποστολή θα φέρει τέσσερις αστροναύτες περίπου 7.400 χιλιόμετρα πέρα ​​από την μακρινή πλευρά της Σελήνης.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί