Χαμό σε Μαξίμου και Κύπρο προκάλεσαν οι δηλώσεις Σαμαρά για «όσα μαγειρεύονται» στα Εθνικά

«Μας κουνάει τώρα το δάκτυλο 50 χρόνια μετά την εισβολή».

«Λάδι στη φωτιά» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα έριξαν οι τελευταίες τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά από Κυπριακό έδαφος.

Θυμίζουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται σε Κύπρο και Αιγαίο:

«Η Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός , ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας.

Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης. Τα ήρεμα νερά, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

Αμηχανία και εκνευρισμός στο Μαξίμου

Πριν αλλά και μετά την σχετική νύξη που έκανε ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε σε διάφορα ΜΜΕ τις δηλώσεις-«φωτιά» του κ. Σαμαρά.

«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές αλλά εγώ θα ήθελα να απαντήσω απευθυνόμενος και σ’ εσάς και τους Έλληνες πολίτες ξεκινώντας από μια ρητορική ερώτηση: “αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα”», δήλωσε χθες ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να διαλέξει κανείς όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα για να αντιμετωπίσει τα πολύ ευαίσθητα αυτά ζητήματα: Ο ένας είναι ο τζάμπα πατριωτισμός και η διατύπωση υπερβολών οι διάφορες κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν την χώρα και ο άλλος είναι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Σε νέες του τοποθετήσεις το πρωινό της Παρασκευής και σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εντός της κυβέρνησης, η «φωνή» του Μεγάρου Μαξίμου αρνήθηκε πως υπάρχει ανοικτή κόντρα με τον Αντώνη Σαμαρά:

«Η κυβέρνηση δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές».

Στελέχη του Μαξίμου εμμένουν στο γενικό σχόλιο πως οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το… ακαταλόγιστο, δηλαδή έχουν κάθε δικαίωμα να εκφέρουν ανοικτά τη γνώμη τους.

«Πυρά» και από την Κύπρο

Αναταράξεις και στην Κύπρο έχουν προκαλέσει τα «καμπανάκι» Σαμαρά σχετικά με τις «λύσεις» που προωθούνται για το Κυπριακό.

Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται με καυστικό τόνο στα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού.

Κάνουν λόγο για «άκρατη κινδυνολογία» και «πρόκληση από τον Αντώνη Σαμαρά».

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού από τη Λευκωσία, την μοναδική πρωτεύουσα κράτους της Ε.Ε. που είναι διχοτομημένη, άγγιξαν ορισμένες «ευαίσθητες χορδές» σε ένα θέμα που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Eurokinissi photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί