Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Ισχυρή ηρεμιστική επίδραση μπορεί να έχει η μουσική στους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση,

όπως δείχνει ανασκόπηση μελετών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά την ακρόαση μουσικής μπορεί να παίζει ρόλο στη διευκόλυνση της ανάρρωσης των ασθενών.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου την επομένη της χειρουργικής επέμβασης.

Ο πόνος μετρήθηκε με τη χρήση δύο μέτρων που ζητούσαν από τους ασθενείς να αναφέρουν οι ίδιοι τα επίπεδα του πόνου τους και με βάση την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης εντοπίστηκε μείωση περίπου 19%.

Επιπλέον, στα αυτοαναφερόμενα από τους ασθενείς επίπεδα άγχους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 3%, ενώ οι ασθενείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν και μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Τέλος, οι ασθενείς που άκουγαν μουσική χρησιμοποίησαν λιγότερη από τη μισή ποσότητα μορφίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν μουσική την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

ΑΠΕΜΠΕ,Μ.Κουζινοπούλου – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί