Το «μωρό των παγετώνων» με τα μπλε μάτια – Τα λείψανα αγοριού 17.000 ετών στην Ιταλία

Τα καλοδιατηρημένα λείψανα ενός μωρού που πέθανε πριν από 17.000 χρόνια στη σημερινή Ιταλία αποκαλύπτουν ότι είχε μπλε μάτια, σκούρο δέρμα και σγουρά μαλλιά.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν την ιστορία της ζωής ενός μωρού της εποχής των παγετώνων που έζησε στη νότια Ιταλία πριν από περίπου 17.000 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι το παιδί πιθανότατα πέθανε από συγγενή καρδιοπάθεια.

Τα μικροσκοπικά υπολείμματα του νεαρού έδειξαν επίσης στοιχεία κακής ανάπτυξης και επιμειξίας, ενώ μια ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι το παιδί ήταν αρσενικό και πιθανότατα είχε μπλε μάτια, σκούρο δέρμα και σγουρά σκούρα καφέ έως σχεδόν μαύρα μαλλιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature Communications .

Ο Mauro Calattini , αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, βρήκε τον τάφο του παιδιού το 1998 ενώ έκανε ανασκαφές στο σπήλαιο Grotta delle Mura στη Monopoli, μια πόλη στη νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας, ή τη «φτέρνα» της μπότας της Ιταλίας. Η ταφή καλυπτόταν από δύο πλάκες βράχου και κρατούσαν καλοδιατηρημένα και άθικτα σκελετικά υπολείμματα του μωρού. Δεν υπήρχαν ταφικά αντικείμενα και ήταν η μόνη ταφή που βρέθηκε στο σπήλαιο.


Είναι σπάνιο να βρει κανείς τα καλοδιατηρημένα υπολείμματα ενός μωρού που έζησε λίγο μετά το Τελευταίο Μέγιστο Παγετώνων πριν από 20.000 χρόνια, όταν τα φύλλα πάγου ήταν στη μεγαλύτερη έκτασή τους. Μέρη όπως η νότια Ιταλία ήταν ελαφρώς πιο ζεστά από άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης εκείνη την εποχή και πιθανότατα παρείχαν καταφύγιο για τους ανθρώπους που έθαψαν το αγοράκι.

Μια σκελετική ανάλυση αποκάλυψε ότι το παιδί πέθανε όταν ήταν περίπου 1 έτους και 4 μηνών. Τα δόντια του παιδιού έδειχναν έως και εννέα τονισμένες γραμμές ή δείκτες φυσιολογικών δυσκολιών, υποδεικνύοντας ότι έζησε μια δύσκολη ζωή, ακόμη και όταν μεγάλωνε στη μήτρα.

«Η λεπτομερής ανάλυση των δοντιών του βρέφους μας επέτρεψε να συμπεράνουμε την υγεία και το άγχος που βιώνει το παιδί κατά τη βρεφική ηλικία και/ή η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – κάτι που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε με τέτοια ακρίβεια», ο επικεφαλής της μελέτης Owen Alexander. Ο Χίγκινς , αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και η Αλεσάντρα Μόντι , ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, είπαν στο Live Science.


Μερικές από τις δυσκολίες, ειδικά οι προγεννητικές, μπορεί να προήλθαν από τη μητέρα του παιδιού. Η ομάδα εξέτασε τα ισότοπα ή τις παραλλαγές στοιχείων με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες, στο σμάλτο των δοντιών του αγοριού. Ισότοπα από το πόσιμο νερό και τη διατροφή καταλήγουν στα δόντια ενός αναπτυσσόμενου ατόμου, κάτι που παρέχει ενδείξεις για το πού ζούσε. «Η ανάλυση ισοτόπων του στροντίου αποκάλυψε περαιτέρω ότι η μητέρα παρέμεινε στην περιοχή κατά την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης της», είπαν οι Higgins και Modi. Η μειωμένη κίνηση της μητέρας μπορεί να οφείλεται σε κακή υγεία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει επηρεάσει και το έμβρυό της, είπαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση DNA αποκάλυψε επίσης ότι το μωρό έφερε μεταλλάξεις σε δύο γονίδια – TNNT2 και MYBPC3 – που εμπλέκονται στην παραγωγή πρωτεϊνών του καρδιακού μυός. Αυτές οι μεταλλάξεις συχνά οδηγούν σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μια σε μεγάλο βαθμό γενετική πάθηση που κάνει τα τοιχώματα της αριστερής κοιλίας να πυκνώνουν και να σκληραίνουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να λάβει ή να αντλήσει αρκετό αίμα με κάθε καρδιακό παλμό. Μπορεί να συνέβαλε στον πρόωρο θάνατο του αγοριού, είπαν οι ερευνητές.

Το αγόρι ήταν γενετικά συνδεδεμένο με μια ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της εποχής των παγετώνων που κατάγονταν από μια προγονική ομάδα που ονομαζόταν το σύμπλεγμα Villabruna, έδειξε επίσης η ανάλυση DNA. Η παρουσία της καταγωγής Villabruna πριν από 17.000 χρόνια σήμαινε ότι για πρώτη φορά οι ερευνητές γνωρίζουν με σιγουριά ότι τέτοιες ομάδες ήταν παρούσες στην ιταλική χερσόνησο ακόμη και πριν τελειώσει η εποχή των παγετώνων. Το αγόρι πιθανότατα ανήκε σε μια μικρή ομάδα προγόνων που τελικά κατοικούσε τη Σικελία και τη νότια Ιταλία, είπαν οι ερευνητές. Δεδομένου ότι η ομάδα ήταν μικρή, η ενδογαμία δεν ήταν ασυνήθιστη, όπως αποδεικνύεται από τους γονείς του αγοριού.

«Η ανάλυση του πυρηνικού γονιδιώματος υποδηλώνει υψηλό βαθμό συγγένειας μεταξύ των γονέων, που πιθανότατα ήταν πρώτα ξαδέρφια», είπαν οι Χίγκινς και Μόντι. Αν και η επιμειξία δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στους περισσότερους παλαιολιθικούς ανθρώπους, το μικρό μέγεθος της ομάδας σε συνδυασμό με την απομόνωση το έκανε αρκετά κοινό στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της νότιας Ιταλίας από όπου καταγόταν το αγόρι, πρόσθεσαν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί