Κρίση στην Αϊτή: Το ΣΑ του ΟΗΕ ψηφίζει παγκόσμιο εμπάργκο όπλων χωρίς εξαιρέσεις

Τον Οκτώβριο του 2023 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε γενικό εμπάργκο στα ελαφριά όπλα και στα πυρομαχικά για αυτά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σε ψηφοφορία του χθες Παρασκευή παγκόσμιο εμπάργκο σε όλα τα όπλα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν προορισμό την Αϊτή, πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής όπου οι μεταβατικές αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών από πάνοπλες συμμορίες.

Ομόφωνα, το ΣΑ ενέκρινε την απόφαση 2752 (2024) η οποία υποχρεώνει «όλα τα κράτη μέλη (των Ηνωμένων Εθνών) να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδιστεί η προμήθεια, η πώληση ή η μεταφορά, άμεση ή έμμεση, με προορισμό την Αϊτή, από ή μέσω των εδαφών τους ή από υπηκόους τους (…) όλων των τύπων εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών, οχημάτων και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ειδών».

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τον Ισημερινό και τις ΗΠΑ, ανανεώνει επίσης για έναν χρόνο την εντολή επιτροπής ειδικών η οποία επιτηρεί εδώ και δυο χρόνια τα αποτελέσματα των κυρώσεων που αφορούν στην Αϊτή.

Τον Οκτώβριο του 2022, το ΣΑ επέβαλε καθεστώς κυρώσεων (απαγόρευση ταξιδιών, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στοχευμένο εμπάργκο όπλων), που όμως τότε δεν έβαζε στο στόχαστρο παρά μόνο έναν αρχηγό συμμορίας, τον διαβόητο Τζίμι Σεριζιέ, τον λεγόμενο «Μπάρμπεκιου».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον επτά αρχηγούς επίφοβων συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων δύο που προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Συμμορίες εξακολουθούν να ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και μείζονες οδικούς άξονες.

Τον Οκτώβριο του 2023 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε γενικό εμπάργκο στα ελαφριά όπλα και στα πυρομαχικά για αυτά.

Όμως τον Απρίλιο, ειδικοί με εντολή να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων χαρακτήρισαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων «εξαιρετικά περιορισμένο» και την εφαρμογή του εμπάργκο «μέτρια».

Στις αρχές Οκτωβρίου, επίθεση συμμορίας, «αχαρακτήριστης βαρβαρότητας», σύμφωνα με την αϊτινή κυβέρνηση, εναντίον της κοινότητας Ποντ Σοντέ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 109 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου σαράντα.

Πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας, που εντέλλεται να βοηθήσει να αποκατασταθεί η ασφάλειας στην Αϊτή, άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στο κράτος της Καραϊβικής που σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών και είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με πολυδιάστατη κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική.

Άλλοι εξακόσιοι αστυνομικοί που υποσχέθηκε το Ναϊρόμπι αναμένεται να αναπτυχθούν εντός του Νοεμβρίου, ενώ τουλάχιστον 3.661 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η κατάσταση είναι πάντα (…) τρομερή και οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά ανήσυχες εξαιτίας της κρίσης ασφαλείας και της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε η αμερικανίδα αναπληρώτρια πρεσβεύτρια, η Ντόροθι Σέι, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί