Επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» για να… ξαναζωντανέψουν την τίγρη της Τασμανίας – Βίντεο

Ένα καλά διατηρημένο κεφάλι της τίγρης της Τασμανίας ήταν ένα φρικιαστικό θέαμα – αλλά περιείχε επίσης μόρια RNA καθοριστικής σημασίας για την αναδόμηση του γονιδιώματος του εξαφανισμένου ζώου.

Οι ερευνητές που εργάζονται στη διεθνή ώθηση για την επαναφορά της τίγρης της Τασμανίας λένε ότι βρήκαν μία σε έναν κουβά στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού σε ένα μουσείο της Μελβούρνης.

Περιείχε ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο κεφάλι του εξαφανισμένου μαρσιποφόρου, γνωστό και ως τίγρη της Τασμανίας.

«Ήταν κυριολεκτικά ένα κεφάλι σε έναν κουβά αιθανόλης στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού που είχε μόλις πεταχτεί εκεί με αφαιρεμένο όλο το δέρμα και καθόταν εκεί για περίπου 110 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Pask.

«Ήταν αρκετά σάπιο, ένα εντελώς φρικιαστικό θέαμα. Οι άνθρωποι είχαν κόψει μεγάλα κομμάτια από πάνω του».

Πέρα από την αισθητική, το δείγμα είχε πολλά άλλα. Περιείχε υλικό που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να βρουν, συμπεριλαμβανομένων μακρών μορίων RNA καθοριστικής σημασίας για την ανακατασκευή των γονιδίων ενός εξαφανισμένου ζώου. «Αυτό ήταν το θαύμα που συνέβη με αυτό το δείγμα», λέει ο Pask. «Μου πήρε τα μυαλά».


Ένα χρόνο μετά, λέει ότι έχει προχωρήσει το έργο της ομάδας Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων που προσπαθούν να αναστήσουν το είδος περισσότερο από το αναμενόμενο σε αυτό το στάδιο. «Είμαστε πιο μακριά από ό,τι πίστευα ότι θα ήμασταν και έχουμε ολοκληρώσει πολλά πράγματα που πιστεύαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολα και άλλοι είπαν ότι θα ήταν αδύνατα», λέει.

Η Τίγρη της Τασμανίας ήταν το μοναδικό κορυφαίο αρπακτικό μαρσιποφόρο της Αυστραλίας. Κάποτε ζούσε σε όλη την ήπειρο, αλλά περιοριζόταν στην Τασμανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Στην όψη που μοιάζει με σκύλο έχοντας ρίγες στην πλάτη του, κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό. Η τελευταία γνωστή τίγρη που έζησε πέθανε στην αιχμαλωσία το 1936 και κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένη τη δεκαετία του 1980.

Η Colossal λέει ότι οι ερευνητές έχουν κάνει αρκετές ανακαλύψεις στο έργο της για το είδος, φέρνοντας την εταιρεία πολύ πιο κοντά στον στόχο της να το επιστρέψει στην άγρια ​​φύση. Περιλαμβάνουν αυτό που λένε ότι είναι το υψηλότερης ποιότητας αρχαίο γονιδίωμα που έχει παραχθεί ποτέ, με μόλις 45 κενά σε ένα γενετικό σχέδιο που περιέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια στοιχεία.

Ο Lamm λέει ότι είναι ένα «απίστευτο επιστημονικό άλμα» που θέτει το πρόγραμμα «σε καλό δρόμο για την επαναφορά της Τίγρης της Τασμανίας», ενώ άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις θα είναι χρήσιμες για την προστασία ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. «Πιέζουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να δημιουργήσουμε την επιστήμη που είναι απαραίτητη για να γίνει η εξαφάνιση παρελθόν», λέει.

Ο Pask λέει ότι το αποτέλεσμα είναι το πρώτο σημειωμένο γονιδίωμα εξαφανισμένου ζώου. «Μας βοηθά να αποδείξουμε ότι αυτό που φέρνουμε πίσω είναι πραγματικά μια τίγρη Τασμανίας και όχι κάποιο υβριδικό ζώο», λέει.

Οι ερευνητές στοχεύουν να πάρουν βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA με μια τίγρη Τασμανίας, το πολύ μικρότερο fat-tailed dunnart , και να τα μετατρέψουν στην πλησιέστερη δυνατή προσέγγιση των κυττάρων του είδους της τίγρης χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της γονιδιακής επεξεργασίας που αναπτύχθηκε από τον George Church, καθηγητή γενετική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνιδρυτής του Colossal.

Άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή και σκεπτικισμό. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί καταβάλλονται τόση χρηματοδότηση και προσπάθεια για την επαναφορά ειδών όταν χιλιάδες που είναι ακόμα ζωντανά βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

«Νομίζω ότι πιθανότατα θα πάρουμε κάποιο ζώο που μοιάζει με τίγρη Τασμανίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι Τίγρη Τασμανίας. Το ερώτημα είναι: τι ακολουθεί;» λέει.

«Πώς θα συμπεριφέρονται στην άγρια ​​φύση και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στα οικοσυστήματα; Δεν έχουμε ιδέα πώς θα συμπεριφερθούν επειδή δεν έχουν απομείνει ζωντανές τίγρεις Τασμανίας και όταν μπορείτε να φέρετε πίσω ένα ζώο που μοιάζει με αυτό το είδος, δεν έχει άλλα ζώα παρόμοια με την τίγρη Τασμανίας για να μάθει.

«Αυτή είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη πρόκληση, αν όχι μεγαλύτερη πρόκληση, όσο η γενετική πρόκληση. Ως οικολόγος, αυτό είναι το μεγάλο άγνωστο».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί