Ανατριχιαστική σκηνή της εποχής του σιδήρου “παγωμένη” στο χρόνο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους

Το απομονωμένο νησί Öland, στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Σουηδίας, κρατά μέσα στο ανεμοδαρμένο τοπίο του τα διαβρωμένα ερείπια αρκετών Fornborgs , κυκλικές πέτρινες οχυρώσεις που χτίστηκαν κατά την Εποχή του Σιδήρου. Τουλάχιστον 15 από αυτές είναι γνωστές.

Το 2011, οι αρχαιολόγοι εστίασαν την προσοχή τους σε έναν από αυτούς τους περιβόλους, γνωστό ως Sandby Borg , που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το χωριό Södra Sandby. Οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν αυτό που φαινόταν να είναι τα ερείπια 53 σπιτιών που ήταν φωλιασμένα μέσα στους οβάλ πέτρινους τοίχους του .

Ο αρχικός έλεγχος εντόπισε σημάδια λεηλασίας, προκαλώντας περαιτέρω έρευνες. Η επιτόπια εργασία με ανιχνευτές μετάλλων αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό : κρύπτες κοσμημάτων και χρυσά νομίσματα κρυμμένα ανάμεσα στα συντρίμμια, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. Δεν ήταν συνηθισμένοι θησαυροί, καθώς υπήρχαν επίσης εξαίσιες καρφίτσες και μενταγιόν που έφεραν τα σημάδια του πλούτου και της θέσης της αριστοκρατίας της Μεταναστευτικής περιόδου.


Το Sandby Borg κρατούσε βαθιά μυστήρια κάτω από την επιφάνειά του . Οι ανασκαφές ξεκίνησαν υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων από το Μουσείο της κομητείας Kalmar, Helena Victor και Ludvig Papmehl-Dufay. Τον πρώτο χρόνο, έγινε μια άλλη απίστευτη ανακάλυψη: σκελετοί ανακαλύφθηκαν μέσα σε πολλά σπίτια.

Αλλά αυτοί δεν ήταν τάφοι . Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κείτονταν εκεί που η ζωή τους είχε κοπεί βάναυσα. Κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να θάψει τα πτώματα. Ήταν μια ανατριχιαστική σκηνή, παγωμένη στο χρόνο, που πρόσφερε μια εξαιρετικά σπάνια ματιά στη φρικτή βία μιας σφαγής.

Οι ανασκαφές τα επόμενα χρόνια αποκάλυψαν περισσότερα πτώματα, των οποίων τα οστά έφεραν άγριες πληγές που προκλήθηκαν από λεπίδες και αμβλεία αντικείμενα. Δεν επρόκειτο για θύματα πολέμου, αλλά για μεθοδευμένες εκτελέσεις.


Γιατί αυτοί οι άνθρωποι —μικροί και μεγάλοι, γυναίκες ντυμένες με τα καλύτερα ρούχα τους— είχαν μια τόσο σκοτεινή μοίρα; Μέχρι το 2017, πάνω από το 9% του εσωτερικού του φρουρίου είχε ανασκαφεί και τρία από τα 53 σπίτια είχαν ανακαλυφθεί. Κάθε καμπάνια αποκαλύπτει περισσότερα κομμάτια αυτής της αινιγματικής ιστορίας καταστροφής.

Η σχολαστική ανάλυση των λειψάνων από τους οστεολόγους Anna Kjellström και Clara Alfsdotter αποκάλυψε μυστικά κλειδωμένα στα οστά. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 26 πτώματα, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι ήταν ντόπιοι, αλλά κάποιοι κατάγονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Τα σπίτια περιείχαν επίσης καθημερινά αντικείμενα ανακατεμένα με το μακελειό: αγγεία, εργαλεία, σιδερένια σκεύη. Άλλα πιο διάσημα αντικείμενα αποκάλυψαν την προηγούμενη ευημερία του Sandby Borg: κοσμήματα, γυάλινες χάντρες, ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα.


Δύο χρυσές καρφίτσες περιείχαν μοτίβα που σχετίζονται με τα νότια σκανδιναβικά στυλ από περίπου το 450-510 μ.Χ. Ένα από τα ρωμαϊκά νομίσματα, ένα solidus, ήταν κρυμμένο σε μια τρύπα στύλου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι ζούσαν εκεί ήταν μισθοφόροι στο ρωμαϊκό στρατό .

Το Sandby Borg χτίστηκε γύρω στο 400 μ.Χ., ένα από τα τουλάχιστον 15 κυκλικά οχυρά που ανεγέρθηκαν στο Öland. Κατασκευασμένο κοντά στην ακτή, ο καμπυλωτός λίθινος τοίχος του περιείχε 5.000 τετραγωνικά μέτρα, με επιβλητικούς πύργους να φυλάσσουν τέσσερις πύλες που απέχουν μεταξύ τους στα κύρια σημεία. Η ζωή μέσα ήταν ζωντανή.

Τα σπίτια που ακτινοβολούσαν από το κεντρικό τετράγωνο είχαν σοβατισμένους τοίχους, παράθυρα και πόρτες, με κεντρικές εστίες και υπερυψωμένους χώρους ύπνου. Οι τεχνίτες και οι έμποροι ζούσαν σε φιλόξενα σπίτια, περιτριγυρισμένα από μάντρα για τα ζώα. Οι εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κοντά παρείχαν σιτηρά και λινάρι. Ήταν ένα αυτάρκες φρούριο του οποίου οι κάτοικοι ήταν απομονωμένοι από την αναταραχή που λυμαίνονταν την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αλλά η ειρήνη τελικά χάλασε, πιθανόν κάπου γύρω στο 480 μ.Χ. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η σφαγή μπορεί να συνέπεσε με τις κλιματικές αλλαγές στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., που προκάλεσαν αποτυχίες των καλλιεργειών, λιμούς και αναταραχές. Ο φαινομενικός πλούτος του Sandby Borg μπορεί να το έκανε στόχο για επιδρομείς.

Γνωστά περάσματα έγιναν σύντομα σκηνές φρίκης καθώς οι επιτιθέμενοι εξαπέλυσαν σφαγή στον οικισμό. Όσοι έμειναν πρέπει να έχουν καταφύγει σε κοντινά χωριά με την τρομακτική ιστορία. Γιατί όμως κανείς δεν επέστρεψε για να θάψει τους νεκρούς;

Τα μυστικά του Sandby Borg παρέμειναν κρυμμένα για πάνω από μια χιλιετία. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι του κατέρρευσαν και ενώθηκαν με το τοπίο, και η βλάστηση σιγά-σιγά επανέκτησε τα σπίτια. Οι αιώνες θόλωσαν τις μνήμες εκείνων των τρομερών ημερών στην τοπική λαογραφία.


Έγινε απλώς ένας άλλος λόφος καλυμμένος με γρασίδι στις πεδιάδες του Öland, προσελκύοντας περιστασιακά τους κυνηγούς θησαυρών. Ένας αρχαίος τοπικός μύθος είχε ήδη προειδοποιήσει για κάτι τρομερό στο Sandby Borg , αλλά πριν από την ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε τι.

Η εκ νέου ανακάλυψη το 2011 αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την αληθινή ιστορία του θανάτου του Sandby Borg. Κάθε χρόνο, νέες ανασκαφές αποκαλύπτουν περισσότερα στρώματα αυτής της σκανδιναβικής Πομπηίας παγωμένα στο χρόνο. Αλλά μερικά μυστήρια μπορεί να μην λυθούν ποτέ.

Σήμερα, ο εξαιρετικά διαβρωμένος οβάλ πέτρινος τοίχος εξακολουθεί να φτάνει σε ύψος σχεδόν 3 μέτρων από τον αρχικό 5, περικλείοντας μια έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών μέτρων, με πλάτος 4 μέτρα. Τρεις πύλες είναι ορατές ως ρηχές κοιλότητες στον τοίχο.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί