Εκπληκτικό: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν προϊστορικό βασιλικό τάφο 5.000 ετών στην Κίνα

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν έναν τάφο 5.000 ετών που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν προϊστορικό βασιλιά στα ερείπια Wangzhuang, που βρίσκεται στην επαρχία Henan της κεντρικής Κίνας.

Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη περιλαμβάνει περισσότερα από 350 ταφικά αντικείμενα . Η τοποθεσία, που πιστεύεται ότι είναι η πρωτεύουσα ενός προϊστορικού βασιλείου, έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους του τάφου, του πλούτου των αντικειμένων και των στοιχείων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ διαφόρων αρχαίων κοινωνιών.


Ο τάφος, που ονομάζεται M27, βρίσκεται στα ερείπια Wangzhuang στην πόλη Yongcheng και χρονολογείται από τη μέση και ύστερη περίοδο του Πολιτισμού Dawenkou (4000 BCE-2600 BCE), ενός νεολιθικού πολιτισμού στην αρχαία Κίνα. Έχει μήκος μεταξύ 4,52 και 4,8 μέτρα και πλάτος από 3,47 έως 3,68 μέτρα, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους τάφους που ανακαλύφθηκαν εκείνη την περίοδο. Ο χώρος ταφής περιλαμβάνει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά φέρετρα και καλύπτει μια εντυπωσιακή έκταση 17 τετραγωνικών μέτρων, ένα σημαντικό μέγεθος για την εποχή.

Σύμφωνα με τον Zhu Guanghua, αναπληρωτή καθηγητή στο Capital Normal University και έναν από τους κορυφαίους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην ανασκαφή, «Η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι τα ερείπια Wangzhuang δεν είναι ένας συνηθισμένος οικισμός, αλλά μάλλον η πρωτεύουσα ενός προϊστορικού βασιλείου». Ο τάφος ήταν γεμάτος με πάνω από 100 κομμάτια κεραμικής, σχεδόν 200 στολίδια από νεφρίτη, οστέινα εργαλεία και υπολείμματα ζώων, συμπεριλαμβανομένων γνάθων χοίρων, που συμβολίζουν τον πλούτο εκείνης της εποχής.

Οι αρχαιολόγοι ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα στοιχεία πολιτιστικής συγχώνευσης που αποκαλύφθηκαν στον χώρο. Ο Λι Σινγουέι, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαίας Ιστορίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε: «Οι ανακαλύψεις του μαρτυρούν τις αρχικές ανταλλαγές του πρώιμου κινεζικού πολιτισμού, παρέχοντας στοιχεία για τη φύση της διαφορετικότητας μέσα στον κινεζικό πολιτισμό. Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει σημαντικά παραδείγματα για τη μελέτη της πολιτιστικής συγχώνευσης σε διάφορες προϊστορικές περιοχές». Αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία υποδηλώνουν επιρροές τόσο από τις ανατολικές όσο και από τις κεντρικές περιοχές της αρχαίας Κίνας, καθώς και από τη λεκάνη του ποταμού Yangtze, υποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι του Wangzhuang συμμετείχαν σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών ανταλλαγών.


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του τάφου είναι τα στοιχεία της σκόπιμης καταστροφής, πιθανώς από αντίπαλες δυνάμεις, λίγο μετά την κατασκευή του. Ο Ζου σημείωσε ότι πολλά από τα σημαντικά αντικείμενα του τάφου λεηλατήθηκαν και τα σκελετικά υπολείμματα του ιδιοκτήτη του τάφου είχαν διαταραχθεί σοβαρά, με λίγα μόνο οστά των ποδιών. Διάφορα στολίδια από νεφρίτη ήταν διάσπαρτα μέσα και γύρω από το φέρετρο και πολλές τελετουργικές πέτρινες λεπίδες βρέθηκαν σκόπιμα σπασμένες. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν την αιτία της καταστροφής του τάφου και των αντικειμένων του.

Ο τάφος M27, ο μεγαλύτερος που βρέθηκε στην τοποθεσία, δεν είναι η μόνη σημαντική ανακάλυψη. Μόνο το 2024, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 45 νέους τάφους από τον Πολιτισμό Dawenkou, εκ των οποίων οι 27 έχουν ανασκαφεί πλήρως. Ο Liu Haiwang, επικεφαλής της κοινής αρχαιολογικής ομάδας, εξήγησε ότι αυτοί οι τάφοι έδωσαν μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα. «Ο πλούτος των ταφικών αντικειμένων συνδέεται στενά με το μέγεθος των τάφων, υποδεικνύοντας ότι είχε ήδη εμφανιστεί μια σαφής κοινωνική ιεραρχία και ταξική διαστρωμάτωση», δήλωσε ο Liu. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι τάφοι περιείχαν γνάθους χοίρου, υποδηλώνοντας ότι ανήκαν σε άτομα υψηλότερης βαθμίδας.

Η κουλτούρα Dawenkou, γνωστή για τις προόδους της στην παραγωγή κεραμικής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελετουργικού πολιτισμού των μεταγενέστερων κινεζικών δυναστειών, συμπεριλαμβανομένων των Xia, Shang και Zhou. Τα αγγεία, τα πέτρινα εργαλεία και τα τεχνουργήματα από νεφρίτη που βρέθηκαν στο Wangzhuang απεικονίζουν την έμπειρη δεξιοτεχνία και τον καταμερισμό της εργασίας σε αυτήν την αρχαία κοινωνία.

Παλαιότερα, πιστευόταν ότι ο κινεζικός πολιτισμός αναδύθηκε κυρίως από την κοιλάδα του Κίτρινου Ποταμού. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πρόσφατα ευρήματα από τοποθεσίες όπως το Wangzhuang, πολλοί αυτόνομοι πολιτισμοί σε διαφορετικές περιοχές αλληλεπιδρούν και επηρέασαν ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας μια πιο περίπλοκη εικόνα της ανάπτυξης της αρχαίας Κίνας.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί