Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Καναδά διήλθαν από τα στενά της Ταϊβάν

«Θερμαίνεται» και αυτή η περιοχή

Πλοία του αμερικανικού και καναδικού πολεμικού ναυτικού πέρασαν από τα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, με την περιοχή να «θερμαίνεται».

«Ένα πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα καναδικό πολεμικό ναυτικό διέπλευσαν χθες τα στενά της Ταϊβάν από νότο προς βορρά», έγραψε το υπουργείο στο X.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν διατήρησαν τον πλήρη έλεγχο της σχετικής θαλάσσιας περιοχής και του εναέριου χώρου κατά τη διέλευση των πλοίων και η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν έχει γίνει πολύ πιο τεταμένη από τότε που η Νάνσι Πελόζι, τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επισκέφθηκε το νησί στις αρχές Αυγούστου 2022.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες της, καταδίκασε την επίσκεψη της Πελόζι, θεωρώντας την ως υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αυτονομισμό της Ταϊβάν και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας και της νησιωτικής επαρχίας διακόπηκαν το 1949 όταν οι δυνάμεις Kuomintang του Chiang Kai-shek, ηττημένες σε έναν εμφύλιο πόλεμο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μετακόμισαν στην Ταϊβάν. Οι επιχειρηματικές και ανεπίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Κίνας επανήλθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Με πληροφορίες από Sputnik, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί