Μερικοί άνθρωποι βλέπουν χρώματα… που κανείς άλλος δεν μπορεί – Η σπάνια πάθηση

Μια πάθηση που ονομάζεται τετραχρωμία μπορεί να δώσει στους φορείς ενός γενετικού γονιδίου τη δυνατότητα να δουν έως και 10 φορές την ποσότητα των χρωμάτων από εμάς τους απλούς ανθρώπους.



Όσοι έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση έχουν τη δυνατότητα να δουν έως και 100 εκατομμύρια χρώματα, αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η αχρωματοψία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει περίπου έναν στους 12 άνδρες και μία στις 200 γυναίκες παγκοσμίως. Μια πολύ πιο σπάνια πάθηση είναι η τετραχρωμία – το εντελώς αντίθετο της αχρωματοψίας, καθώς όσοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να γνωρίζουν έναν κόσμο χρωμάτων που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να δούμε.

Σύμφωνα με το Healthline , ο μέσος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ένα εκατομμύριο αποχρώσεις χρώματος. Πιστεύεται ότι τα άτομα με τετραχρωμία έχουν τη δυνατότητα να δουν 100 εκατομμύρια αποχρώσεις, αν και η έρευνα για την πάθηση βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.

Όπως και η αχρωματοψία, είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με τρία κωνία σε κάθε μάτι που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων στο χρωματικό φάσμα. Όσοι έχουν γεννηθεί με αχρωματοψία έχουν δύο και όσοι έχουν τετραχρωμία τέσσερα. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, όσοι έχουν την πάθηση αυτή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε χρώματα που μοιάζουν με πορτοκαλί.

Ενώ η αχρωματοψία έχει μελετηθεί εκτενώς, σχετικά λίγα είναι γνωστά για την τετραχρωμία. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πόσο συχνό είναι ή πώς επηρεάζει την όραση. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με αδύναμη τετραχρωμία μπορεί να είναι λίγο καλύτεροι από τον μέσο άνθρωπο στη διάκριση μεταξύ των αποχρώσεων και εκείνοι με ισχυρή τετραχρωμία μπορεί να βλέπουν τον κόσμο σε χρώματα που οι υπόλοιποι από εμάς δεν μπορούμε να δούμε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζουμε τα χρώματα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ αυτών με τα τυπικά τρία κωνία(Τα κωνία είναι αισθητήρια κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, υπεύθυνα να αναλύουν τα χρώματα και να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα του φωτός).

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί