Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκαν ανάγλυφα με φιγούρες φυλάκων,ουράνιων προγόνων και μυθικών ζώων των Μάγια

Η πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αρχαιολογική Ζώνη Dzibanché, Quintana Roo (Μεξικό), έδωσε νέες γνώσεις για το μεγαλείο της δυναστείας Kaanu'l , μιας από τις πιο σημαντικές στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.

Κάτω από το έμβλημα του φιδιού , γνωστό ως «kaan» στη γλώσσα των Μάγια, αυτή η ισχυρή γενεαλογία κυβέρνησε τεράστιες περιοχές που σήμερα περιλαμβάνουν τμήματα του Μεξικού, της Μπελίζ και της Γουατεμάλας, εδραιώνοντας την ηγεμονία της κατά την Πρώιμη Κλασική περίοδο.

Αυτό το εύρημα, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) μέσω του Προγράμματος Βελτίωσης Αρχαιολογικών Ζωνών (Promeza), οδήγησε στον εντοπισμό ανάγλυφων με γυψομάρμαρο που διακοσμούν τις προσόψεις δύο πλατφορμών.

Η ανακάλυψη χαιρετίστηκε ως σημαντικό επίτευγμα στην έρευνα αυτής της δυναστείας. Οι πλατφόρμες βρίσκονται στη δυτική περιοχή του Ball Court II , μια περιοχή που είχε ήδη εξερευνηθεί τις προηγούμενες εποχές, αλλά οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες μόλις τώρα έρχονται στο φως.

Τα ανάγλυφα, φτιαγμένα με καλλιτεχνική ακρίβεια που καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού των Μάγια, απεικονίζουν σκηνές που συνδυάζουν φιγούρες φύλακες, προγονικές ουράνιες μορφές και μυθικά ζώα , στοιχεία που ενισχύουν τη σημασία του φιδιού ως σύμβολο δύναμης και θεϊκής καταγωγής για τους Δυναστεία Kaanu’l.

Μία από τις πιο συναρπαστικές σκηνές που βρέθηκαν δείχνει δύο φύλακες να παρακολουθούν ένα βάθρο , το οποίο πιθανότατα στέγαζε ένα γλυπτό ενός κυβερνήτη Kaanu’l, σύμφωνα με τους γλυφούς που κοσμούσαν την εξέδρα(Γλύφος ονομάζεται η μορφή ενός γράμματος ή συμβόλου στην γλωσσολογία και την τυπογραφική ορολογία). Σε μια άλλη πλατφόρμα, μια απεικόνιση προγόνων φαίνεται να κατοικεί στον νυχτερινό ουρανό, που περιβάλλεται από αστέρια και φίδια , υποδηλώνοντας μια συγχώνευση της εικονογραφίας των Μάγια και του Τεοτιουακάν.

Αυτό το μείγμα πολιτισμικών επιρροών υπογραμμίζει το επίπεδο των ανταλλαγών μεταξύ των διαφορετικών προκολομβιανών πολιτισμών. Ένα τρίτο ανάγλυφο περιλαμβάνει μυθικά ζώα που σχετίζονται με αστερισμούς, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις κοσμολογικές πεποιθήσεις των Μάγια.

Η συντήρηση αυτών των λειψάνων ήταν μια λεπτή διαδικασία, καθώς οι στόκοι διατηρούν ίχνη κόκκινων, μπλε, κίτρινων και μαύρων χρωστικών, απαιτώντας από τους αναστηλωτές να προχωρήσουν με εξαιρετική προσοχή. Η υγρασία και η έκθεση στην ύπαιθρο περιπλέκουν περαιτέρω αυτό το έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2024. Από αυτή την άποψη, η ομάδα 98 ατόμων που εργάζεται στο Dzibanché, που αποτελείται από αρχαιολόγους, αναστηλωτές, αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς , αντιμετωπίζει την πρόκληση να αποφασίσει αν θα αφήσει τα ανάγλυφα εκτεθειμένα στο κοινό ή θα τα καλύψει ξανά για να διασφαλίσει τη διατήρησή τους.

Εκτός από το αρχαιολογικό έργο, έχουν ληφθεί φωτογραφίες που θα μπορούσαν, στο μέλλον, να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φωτογραμμετρικών μοντέλων. Αυτά τα μοντέλα όχι μόνο θα διευκόλυναν τη δημιουργία αντιγράφων για έκθεση, αλλά θα επέτρεπαν επίσης στους ειδικούς να μελετήσουν τις λεπτομέρειες των ανάγλυφων χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητά τους. Αυτή η προσέγγιση καταδεικνύει τη δέσμευση της INAH και της Promeza να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Μεξικού προχωρώντας παράλληλα τη μελέτη της.


Η ανακάλυψη αυτών των ανάγλυφων στο Ball Court II έχει εκπλήξει τους ειδικούς, οι οποίοι δεν περίμεναν να βρουν τόσο περίτεχνες διακοσμήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Sandra Balanzario Granados, διευθύντρια της Promeza στο Dzibanché, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που είχε αυτό το μέρος για τη δυναστεία Kaanu’l. Αυτή η δυναστεία όχι μόνο άφησε μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και σφυρηλάτησε έναν δεσμό μεταξύ ηγεμόνων και θεοτήτων μέσω της φιδίσιας εικονογραφίας που χαρακτηρίζει αυτά τα ανάγλυφα.

Το χρονικό πλαίσιο των ανάγλυφων από γυψομάρμαρο συμπίπτει με την κορυφή του Dzibanché μεταξύ 500 και 600 μ.Χ., όταν η πόλη έφτασε στο απόγειό της υπό την κυριαρχία του Kaanu’l. Αργότερα, η δυναστεία χωρίστηκε σε δύο κλάδους, ένας από τους οποίους εγκαταστάθηκε στο Calakmul , μια άλλη σημαντική πόλη των Μάγια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, εκτός από τα ανάγλυφα, η Promeza επέτρεψε την αποκατάσταση και άλλων σημαντικών κτιρίων στο Dzibanché, όπως ο Ναός της Κουκουβάγιας και ο Ναός των Κορμοράνων. Αυτή η κοινή προσπάθεια μεταξύ αρχαιολόγων και αναστηλωτών επαναφέρει στη ζωή μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις του πολιτισμού των Μάγια, βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου της δυναστείας Kaanu’l στη μεσοαμερικανική ιστορία.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί