Ένταση Ρωσίας-Γερμανίας για την βάση του ΝΑΤΟ στο Ρόστοκ: Η Μόσχα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη

Παραβίαση της ιστορικής συμφωνίας 2+4 για την γερμανικής επανένωση καταγγέλλουν οι Ρώσοι και προειδοποιούν

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Μόσχα, Alexander Graf Lambsdorff, κλήθηκε την Τρίτη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την έντονη διαμαρτυρία της Ρωσίας κατά της ίδρυσης περιφερειακού αρχηγείου της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην πόλη Rostock της ανατολικής Γερμανίας, γεγονός για το οποίο σας είχε ενημερώσει το ΕΛ!

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο, ο πρέσβης ενημερώθηκε ότι αυτό το βήμα των γερμανικών αρχών ήταν «συνέχεια στην πορεία της σταδιακής αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της στρατιωτικοποίησης της χώρας». Το υπουργείο επεσήμανε στη διαμαρτυρία του ότι η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πρέπει να γνωρίζουν ότι η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην επικράτεια της πρώην ΛΔΓ (Ανατολή Γερμανία-DDR) «θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και δεν θα μείνει αναπάντητη από την ρωσική πλευρά».

Η ρωσική πλευρά είναι της γνώμης ότι η βάση παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης 2+4 του 1990, που άνοιξε το δρόμο για την γερμανική επανένωση και την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η συνθήκη απαγορεύει την εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της πρώην ΛΔΓ δια παντός, με υπογράφουσες χώρες την Δυτική την Ανατολική Γερμανία και τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία και την πρώην ΕΣΣΔ.

Η ίδρυση της λεγόμενης Commander Task Force Baltic με βάση τις επιχειρήσεις και το κέντρο διοίκησης του γερμανικού Ναυτικού στο Ρόστοκ δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο μέλλον, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εντός και πάνω από την Βαλτική Θάλασσα θα ελέγχονται από εκεί.

ΤΟ Πολεμικό Ναυτικό της «Bundesrepublik Deutshland» έχει διαθέσει την έδρα του στο Rostock στο ΝΑΤΟ από την 1η Οκτωβρίου – ως εθνικό αρχηγείο διοίκησης με πολυεθνική μάλιστα συμμετοχή.

Όπως σχολιάζεται, στο μέλλον, οι ναυτικές δυνάμεις θα οδηγούνται από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, βορείως του Βερολίνου, σε περίπτωση κρίσης ή σύγκρουσης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, προφανώς με το βλέμμα στην Ρωσία!

Οι δραστηριότητες των εταίρων της συμμαχίας θα συντονιστούν και θα δημιουργηθούν αναφορές για την κατάσταση στην εν λόγω θάλασσας, σύμφωνα με το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι πρώτοι εργαζόμενοι από την Σκανδιναβία και την Βαλτική έχουν ήδη ξεκινήσει δουλειά.

Η τοποθεσία διευθύνεται από έναν Γερμανό υποναύαρχο, οι αναπληρωτές του προέρχονται από την Πολωνία και την Σουηδία.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί