Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι Γάλλοι εκτιμούν ότι το σημερινό δημοκρατικό σύστημα δεν λειτουργεί

Οι περισσότεροι πολίτες στη Γαλλία θεωρούν ότι το δημοκρατικό σύστημα της χώρας δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και η οποία υπογραμμίζει την εμμένουσα ανησυχία στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιος ξεκάθαρος νικητής.

Τον 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι “μόνο η ισχυρή εξουσία” μπορεί να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη, προσθέτει η δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του Cese (Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου), που είναι το τρίτο σημαντικότερο συνταγματικό όργανο της Δημοκρατίας, μετά την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien.

Η δημοσκόπηση του CESE, το οποίο συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και τη Βουλή, αναφέρει ακόμη ότι 23% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι “η Δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα” που προτείνεται αυτή τη στιγμή.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διενεργήσει νέες εκλογές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα για τον ίδιο καθώς ο κεντρώος συνασπισμός του υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο για να χάσει στο δεύτερο καθοριστικό γύρο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία αριστερή συμμαχία, αλλά κανένα από τα δύο μπλοκ δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς παρότι το κόμμα αυτό εξασφάλισε λιγότερες ψήφους από την ακροδεξιά και την ακροαριστερά.

Ο πρόσφατος προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Μπαρνιέ δέχτηκε επιθέσεις από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, τη σιωπηλή στήριξη του οποίου χρειάζεται η κυβέρνηση για να επιζήσει πιθανής πρότασης μομφής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-AFP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί