Ο Χρυσός Θρόνος του Τουταγχαμών – Ένα μοναδικό έργο τέχνης της Αιγύπτου(vid)

Ανακαλύφθηκε το 1922 από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και βρέθηκε κάτω από ένα νεκρικό κρεβάτι. Είναι κατασκευασμένος από ξύλο και πλήρως επικαλυμμένος με χρυσό με ασημένιες πινελιές, ημιπολύτιμους λίθους, χρωματιστό γυαλί και φαγεντιανή.

Αυτός ο τελετουργικός θρόνος ήταν το ωραιότερο αντικείμενο από όλα αυτά που βρέθηκαν στον Προθάλαμο του τάφου. Το πίσω μέρος αυτού του αριστουργήματος της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης απεικονίζει, σε καθαρό στυλ Amarna, τη βασίλισσα Aνκεζεναμούν, βασιλική σύζυγο του Τουταγχαμών, μαζί με τον ίδιο τον Φαραώ και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και συναισθηματικές σκηνές σε ολόκληρη την ιστορία της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Είναι ο άμεσος κληρονόμος των χαρακτηριστικών αναπαραστάσεων της περιόδου της Αμάρνας, που χρησιμοποιούνταν για να δείχνουν τη βασιλική οικογένεια σε οικειότητα, σε μια στοργική στάση.

Ο θρόνος του Τουταγχαμών , γνωστός και ως Βασιλικός Θρόνος του Τουταγχαμών ή Τελετουργικός Θρόνος του Τουταγχαμών, κατασκευάστηκε από αρχαίους Αιγύπτιους καλλιτέχνες. Ήταν μέρος των τάφων του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε το 1922 στην αιγυπτιακή νεκρόπολη της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Ο Χάουαρντ Κάρτερ δήλωσε ότι αυτό ήταν «το πιο όμορφο πράγμα που βρέθηκε μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο».

Ο θρόνος συμβολίζει έτσι το μεγαλείο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ισορροπία και είναι ένα είδος σύνθεσης μεταξύ του Ουρανού και της Γης. Έχει διαστάσεις 100 cm ύψος x 54 cm πλάτος x 60 cm μήκος. Το κομμάτι παρουσιάζει μεγάλη τεχνική αρτιότητα και η καλλιτεχνική του ποιότητα το καθιστά ένα από τα κυρίαρχα αριστουργήματα του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο.

Ο φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η βασιλεία διήρκεσε μεταξύ 1332 και 1323 π.Χ., παραμένει μια από τις πιο αινιγματικές και ελκυστικές μορφές του Αιγυπτιακού Νέου Βασιλείου.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί