Αντιδράσεις προκάλεσαν οι καταγγελίες Τραμπ περί «βρετανικής ανάμειξης» στις εκλογές

Η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών υποβάθμισε σήμερα τις κατηγορίες περί ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προς όφελος της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Κάμαλα Χάρις, τις οποίες διατύπωσε η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σε ένα δελτίο Τύπου ότι κατέθεσε μια καταγγελία ενώπιον της ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής των ΗΠΑ (FEC) για «παράνομες συνεισφορές από ξένους στην εκστρατεία» και «ανάμειξη» στις εκλογές.

«Η αποδοχή από την εκστρατεία της (Κάμαλα) Χάρις και η προσφυγή σε μία παράνομη ξένη βοήθεια αποτελεί μία ακόμη φτηνή απόπειρα σε μια μακρά σειρά αντιαμερικανικών εκλογικών παρεμβάσεων», κατήγγειλε η Σούσι Ουάιλς, διευθύντρια της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε στη Σαμόα για μια Σύνοδο των χωρών της Κοινοπολιτείας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε πως τα μέλη του κόμματος που μετέβησαν στις ΗΠΑ το έκαναν σε εθελοντική βάση και προέταξε την «καλή σχέση του» με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό που έκαναν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό κάνουν και σε αυτές τις εκλογές. Είναι πολύ απλό», είπε.

Το στρατόπεδο του Τραμπ κατηγορεί τους Εργατικούς ότι έστειλαν ορισμένα από τα μέλη τους στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Δημοκρατικής υποψήφιας, της οποίας το κόμμα είναι ο φυσικός σύμμαχος των κεντροαριστερών Βρετανών Εργατικών, που βρίσκονται στην εξουσία από τις αρχές Ιουλίου.

Ο Στάρμερ εκτίμησε ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει κάποια προκατάληψη στις «καλές σχέσεις» του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εάν εκείνος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Πέρασα χρόνο στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Τραμπ», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως έχουν δημιουργήσει μια «καλή σχέση».

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην αποφασιστικότητα του Εργατικού Κόμματος να εργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγεί από τον αμερικανικό λαό τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του. Επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι πρόκειται για εθελοντές που πήγαν στις ΗΠΑ υπό την προσωπική τους ιδιότητα.

Η ομάδα του Τραμπ βασίζεται κυρίως σε άρθρα που κάνουν λόγο για συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των Εργατικών και της ομάδας προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις και σε ένα μήνυμα που δημοσίευσε ένα στέλεχος του κόμματος στο LinkedIn – έκτοτε διαγράφηκε, στο οποίο διαβεβαίωνε πως υπάρχουν «σχεδόν 100 μέλη» ή «πρώην μέλη» του κόμματος που θα αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

Απηύθυνε κάλεσμα και σε άλλους εθελοντές, με την υπόσχεση ότι θα «οργανώσει τη διαμονή τους».

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος είπε επίσης σήμερα ότι «όταν μέλη του κόμματος εμπλέκονται, το κάνουν για λογαριασμό τους, σε συμφωνία με τους κανονισμούς και τους νόμους».

ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί