Αυτό λένε στο ΝΑΤΟ για την προσέγγιση Τουρκίας-BRICS

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με την οικονομική ομάδα BRICS χωρίς να υπονομεύει το καθεστώς της ως μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία την Τρίτη.

Ερωτηθείς από τον εσθονικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό εάν η επιθυμία της Άγκυρας να γίνει μέλος των BRICS, την οποία το πρακτορείο περιέγραψε ως «οργανισμό κυριαρχούμενη από τη Ρωσία», πρέπει να προκαλεί ανησυχία, ο Rutte τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει «πολύ σημαντικός σύμμαχος στη συμμαχία». καθώς είναι «μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ». Η χώρα διαδραματίζει «ζωτικό ρόλο στο κομμάτι της της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Προφανώς μέσα στη συμμαχία, ως δημοκρατία, 32 χώρες, θα υπάρχουν πάντα συζητήσεις για αυτό», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας.

Ωστόσο, επέμεινε ότι η Άγκυρα έχει «το κυρίαρχο δικαίωμα» να εργαστεί για την ένταξη των BRICS και να συνεργαστεί με τα μέλη της.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις πότε πότε, διμερώς ή εντός του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι δημοφιλής», είπε ο Rutte.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ δημοφιλές στην Τουρκία και η Τουρκία είναι πολύ δημοφιλής στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα παραμείνει έτσι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετέχει επί του παρόντος στη 16η Σύνοδο Κορυφής BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τους διμερείς δεσμούς, την κρίση της Ουκρανίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος των BRICS, καθιστώντας την Τουρκία το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που επιδιώκει την ένταξη στον Οργανισμό.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί