Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επιχορηγήσεις 234 επιχειρήσεων

Τα 234 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση είναι συνολικού προϋπολογισμού 62,2 εκατ. ευρώ, με την αιτούμενη επιχορήγηση (δημόσια δαπάνη) να φτάνει στα 27,98 εκατ. ευρώ

Με την υποβολή 234 επενδυτικών σχεδίων από ισάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ένταξη στη δράση χρηματοδότησης «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δράση αφορά στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή, στους τομείς: Αγροδιατροφική Αλυσίδα, Βιοεπιστήμες – Υγεία – Φάρμακα, Ψηφιακές Τεχνολογίες, Αειφόρος Ενέργεια, Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία, Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα, Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία, Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Οι επιχειρήσεις ενισχύονται για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, για τον τεχνολογικό μετασχηματισμός τους, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιχορήγησης να ανέρχεται σε 45%.

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των υφιστάμενων ενώ μέχρι σήμερα, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της, έχει υποστηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις με διαρκή προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδό τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τεράστιο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του νέου ΕΣΠΑ και γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει και η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να αναδειχθούν οι τελικοί δικαιούχοι και να αρχίσει η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι δαπάνες για τις οποίες ενισχύονται μέσω της επιχορήγησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορούν σε κτίρια, εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο τους, για παραγωγικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, για εξοπλισμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, για ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, για παροχή υπηρεσιών (συμβουλευτικές, λογισμικού, πιστοποιήσεις, σχεδιασμό και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, μεταφορά τεχνογνωσίας), για προβολή (συμμετοχή σε εκθέσεις και λοιπά έξοδα προβολής), για νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό και για έμμεσες δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων χρηματοδότησης που δηλώθηκαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως προς το μέγεθός τους την πρώτη θέση κατέχουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα άτομα προσωπικό. Ως προς τους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης, τα επενδυτικά σχέδια που απορροφούν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό ανήκουν κυρίως στους τομείς της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας και των Υλικών – Κατασκευών και Βιομηχανίας. Οι τομείς με τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια είναι: «Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών», «Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα», «Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής», «Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων» και «Κατασκευή μεταλλικών σκελετών και μερών μεταλλικών σκελετών».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί