Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγορεί τον ΟΗΕ για αδυναμία να “σβήσει τη φωτιά” στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του από το Καζάν στη Ρωσία για την αδυναμία του ΟΗΕ "να σβήσει τη φωτιά" στη Μέση Ανατολή,

την ώρα που ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

“Η φωτιά του πολέμου εξακολουθεί να μαίνεται στην Παλαιστίνη στη Λωρίδα της Γάζας και στις λιβανικές πόλεις”, δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, προσθέτοντας πως οι “διεθνείς θεσμοί”, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, δεν έχουν “την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται για να σβήσουν τη φωτιά αυτής της κρίσης”.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί είχε χαρακτηρίσει “καταστροφική” την απραξία του ΟΗΕ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Το Ιράν διεξάγει εντατική διπλωματική εκστρατεία για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, αλλά και για να μετριάσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να κάνει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για τους περίπου 200 πυραύλους που εξαπέλυσε στο έδαφός του την 1η Οκτωβρίου.

Η επίθεση αυτή παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που κόστισαν τη ζωή στα τέλη Σεπτεμβρίου σε έναν Ιρανό στρατηγό και στον ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το κίνημα του οποίου υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν και βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και έχει καταστήσει την υποστήριξη στην παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

ΑΠΕΜΠΕ-ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί