Στρατιώτες Βόρειας Κορέας στην Ρωσία; Ο Πούτιν αυτή την φορά δεν διέψευσε τίποτα

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει στρατεύματα στη Ρωσία, αλλά είπε ότι εναπόκειται στην Μόσχα πώς θα εφαρμόσει την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγκγιάνγκ. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε την Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης […]

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει στρατεύματα στη Ρωσία, αλλά είπε ότι εναπόκειται στην Μόσχα πώς θα εφαρμόσει την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγκγιάνγκ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε την Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Βόρεια Κορέα.
Σε ερώτηση για το «Πώς σχολιάζετε τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία;», ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: «Το τι και πώς θα κάνουμε στο μέλλον είναι δική μας υπόθεση».

Με άλλα λόγια ο Πούτιν δεν διέψευσε την πληροφορίες πως βορειοκορεάτες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ρωσία, αντίθετα άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι θέλει αναφορικά με την συμμαχία της με την Πιονγιανγκ.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όπως γνωρίζετε, σήμερα, κατά τη γνώμη μου, μόλις επικυρώθηκε η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, περιέχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας λαμβάνει τις συμφωνίες της στα σοβαρά», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Το άρθρο 4 αναφέρει: «Σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές τεθεί σε κατάσταση πολέμου από ένοπλη εισβολή από ένα μεμονωμένο κράτος ή πολλά κράτη, η άλλη πλευρά θα παρέχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στην κατοχή της χωρίς καθυστέρηση σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ και των νόμων της ΛΔΚ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Το περιεχόμενο του αναφερόμενου άρθρου δείχνει ξεκάθαρα ότι η συνθήκη έχει αμυντικό χαρακτήρα, δεν στρέφεται κατά της ασφάλειας τρίτων χωρών και στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, έχουν αναπτυχθεί στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μια ρωσική συνοριακή περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισβάλει.

Η GUR τόνισε ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και η εκπαίδευση λάμβανε χώρα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

«Η Μόσχα διόρισε τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ υπεύθυνο για τον έλεγχο της εκπαίδευσης και προσαρμογής των βορειοκορεατικών στρατευμάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χθες για πρώτη φορά δήλωσαν βέβαιοι για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων για αυτό από Κίεβο και Σεούλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ria Novosti/Sputnik/Reuters, photo EPA-KCNA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί