Απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ

Απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ, σε ένα απομακρυσμένο νησί στην ύπαιθρο του οικονομικού κέντρου.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Port Island, μια ακατοίκητη έκταση βράχων στα βορειοανατολικά νερά της πόλης, από το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης του Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση την Τετάρτη .

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα απολιθώματα οστών πιθανότατα προέρχονται από έναν «μεγάλο ηλικιωμένο δεινόσαυρο» από την Κρητιδική περίοδο –– μια εποχή πριν από περισσότερα από 145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησε την Ιουρασική περίοδο.

Η υπουργός Ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ, Bernadette Linn, δήλωσε ότι «η ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας και παρέχει νέα στοιχεία για την έρευνα στην παλαιοοικολογία στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε η δήλωση.

Από το 1979, το Port Island έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποτελεί επίσης μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO του Χονγκ Κονγκ – ένα σύμπλεγμα νησιών που προστατεύονται από ένα διεθνές πλαίσιο.

«Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το είδος του δεινοσαύρου», δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι το Port Island και το ευρύτερο εξοχικό πάρκο θα κλείσουν για περαιτέρω ανασκαφές και έρευνες. Τα απολιθώματα δεινοσαύρων θα εκτίθενται επίσης δημόσια στο Heritage Discovery Center του Χονγκ Κονγκ από την Παρασκευή και μετά.

Οι ειδικοί στην παλαιοντολογία λένε ότι η ανακάλυψη ορόσημο είναι μεγάλη υπόθεση για το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη με πολύπλοκη γεωλογική ιστορία και συνεχώς μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα.

«Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να βρούμε απολιθώματα δεινοσαύρων είναι αν υπάρχει ένα κομμάτι στην επιφάνεια που μπορούμε να δούμε», δήλωσε στο CNN ο Μάικλ Πίτμαν, επίκουρος καθηγητής βιοεπιστημών στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι τα λείψανα μπορεί να είχαν πλήρως διαβρωθεί εάν οι ερευνητές έφταναν αργότερα.

Τα μόνα «πράγματα της εποχής των δεινοσαύρων» που έχει βρει μέχρι στιγμής το Χονγκ Κονγκ είναι φυτά και ψάρια, είπε.

Ο Pittman σημείωσε επίσης ότι η ανακάλυψη απολιθωμάτων σωμάτων είναι σπάνια σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς τα υπολείμματα σκελετού δεν βρίσκονται συνήθως στη νότια Κίνα, γνωστή για τα αυγά δεινοσαύρων της .

Από το 2020, ωστόσο, ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών έχουν βρει υπολείμματα δεινοσαύρων θαμμένα ρηχά σε εννέα τοποθεσίες στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν και έχουν πραγματοποιήσει ανασκαφές.

Νωρίτερα φέτος, παλαιοντολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός δεινόσαυρου Gadititan σε ένα εργοτάξιο στην επαρχία Jiangxi. Τα απολιθώματα, που υπολογίζεται ότι χρονολογούνται πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, ήταν μέρος ενός νέου είδους δεινοσαύρων που ήταν προηγουμένως άγνωστο στην Ανατολική Ασία.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό το Port Island θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες.

«Αν καταλήξουν να βρουν έναν ολόκληρο σκελετό ενός μεγάλου δεινοσαύρου ή δύο δεινοσαύρων, ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι και το καλοκαίρι μετά από αυτό», είπε ο Pittman.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί