Τουλάχιστον 16 νεκροί σε ανταλλαγές πυρών στο νότιο Μεξικό

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στο νότιο Μεξικό σε μάχες ανάμεσα σε κακοποιούς και στις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χθες το πρωί στην κοινότητα Τεκπάν δε Γαλεάνα, στην πολιτεία Γκερέρο, όταν κατά τη διάρκεια «σύγκρουσης μεταξύ δυο ομάδων κακοποιών» επενέβησαν «δημοτικοί αστυνομικοί», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του μεξικανικού υπουργείου Άμυνας.

Άλλοι δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επιτέθηκαν εναντίον «κοντινής βάσης επιχειρήσεων του στρατού», σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τίτλος της οποίας ξεκινά με τη φράση «Επίθεση εναντίον προσωπικού του στρατού και της Εθνικής Φρουράς».

Στρατιώτες και μέλη της Εθνικής Φρουράς ανταπέδωσαν όταν δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα, κατά το δελτίο Τύπου, που κάνει λόγο για τρεις τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτικών.

Πέρα από τους 14 «δράστες της επίθεσης» που «σκοτώθηκαν», οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν άλλους «11 φερόμενους ως κακοποιούς» και προχώρησαν στην κατάσχεση 16 οχημάτων, εκ των οποίων τα τρία έφεραν «αυτοσχέδια θωράκιση», 15 όπλα, πολύ ισχυρό τουφέκι, πολυβόλο, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρομαχικά, κατά το κείμενο.

Ανάμεσα στις ακτές στον Ειρηνικό, από την Ακαπούλκο ως τη Ζιουατανέχο, και στα βουνά της οροσειράς Σιέρα Μάδρε, η πολιτεία Γκερέρο είναι πύλη εισόδου ναρκωτικών στο Μεξικό κι επίσης περιοχή όπου παράγεται είδος παπαρούνας που αποτελεί πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής οπίου κι ηρωίνης.

Την 7η Οκτωβρίου, ο Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν, ο δήμαρχος της Τσιλπανσίνγκο, της πρωτεύουσας της πολιτείας Γκερέρο, δολοφονήθηκε κι αποκεφαλίστηκε, έξι ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, τρεις δημοτικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκα η οποία νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όταν ανατινάχτηκε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στη Γουαναχουάτο (κεντρικά), τη μεξικανική πολιτεία που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών στη χώρα, ανέφεραν ΜΜΕ.

Κανένας πολίτης δεν τραυματίστηκε στην έκρηξη, που προκάλεσε ζημιές στο αστυνομικό τμήμα, τέσσερα ακίνητα κι επτά οχήματα, κατά τις αρχές.

Η Γουαναχουάτο (6 εκατ. κάτοικοι το 2020) είναι η πολιτεία που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη —συνολικά, η χώρα μετρά 32 πολιτείες— από το κύμα βίας στο Μεξικό: κατέγραψε 3.746 ανθρωποκτονίες το 2023, επί συνόλου 31.062 σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με το μεξικανικό ινστιτούτο στατιστικής (INEGI).

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί