Ανακαλύφθηκε απολιθωμένη πυγολαμπίδα εκατομμυρίων ετών!Μοιάζει με κατσαρίδα

Μια παράξενη απολιθωμένη πυγολαμπίδα που βρέθηκε παγιδευμένη σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ ρίχνει νέο φως στην προέλευση των λαμπερών εντόμων , λένε οι επιστήμονες.

Αρκετά ψάρια βαθέων υδάτων , μανιτάρια και έντομα είναι ικανά να εκπέμπουν φως σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται βιοφωταύγεια.

Τα περισσότερα έντομα αυτού του είδους έχουν μαλακά σώματα, ωστόσο, καθιστούν δύσκολη την εύρεση απολιθωμάτων και τον εντοπισμό της προέλευσης της βιοφωταύγειας.

Ως εκ τούτου, η πρώιμη εξέλιξη της βιοφωταύγειας στις πυγολαμπίδες είναι ως επί το πλείστον άγνωστη, λένε ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τα απολιθώματα της πυγολαμπίδας είναι ιδιαίτερα σπάνια, με ένα μοναχικό παράδειγμα που αναφέρθηκε προηγουμένως να χρονολογείται στη Μεσοζωική εποχή των δεινοσαύρων πριν από 252 έως 66 εκατομμύρια χρόνια.

Το βιρμανικό κεχριμπάρι που περιέχει την απολιθωμένη πυγολαμπίδα από πριν από περίπου 145 και 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, που αντιπροσωπεύει ένα μεταβατικό στάδιο στην εξέλιξη του είδους του, βρέθηκε μόλις το 2021.

Είναι αυτό το παλαιότερο απολίθωμα μέδουσας που ανακαλύφθηκε ποτέ;
Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών λένε ότι το απολιθωμένο έντομο αντιπροσωπεύει ένα νέο γένος και είδος που ονομάζεται Flammarionella hehaikuni.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι αισθητικοί υποδοχείς οβάλ σχήματος. Οι ερευνητές λένε ότι η αρχαία πυγολαμπίδα πιθανότατα είχε ειδικά όργανα για την αίσθηση της μυρωδιάς.

Το όργανο που εκπέμπει φως κοντά στην άκρη της κοιλιάς του έμοιαζε πολύ με αυτό της σύγχρονης πυγολαμπίδας.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι ακόμη και κατά την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν διάφοροι τύποι ελαφρών οργάνων μεταξύ των εντόμων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελλοντικές ανακαλύψεις απολιθωμάτων μπορούν να φωτίσουν περαιτέρω την εξέλιξη και τους μηχανισμούς πίσω από την προέλευση της βιοφωταύγειας των εντόμων.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί