Η Σαουδική Αραβία χτίζει το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου – Ο χρυσός κύβος και η απόσταση των 15 λεπτών

Στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να χτιστεί αυτό που θεωρείται το «μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου».

Το φιλόδοξο έργο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που ονομάζεται Mukaab – στην πρωτεύουσα Ριάντ , είναι μέρος ενός κύματος φουτουριστικών κατασκευών σε όλο το αραβικό έθνος, ανέφερε η Sun.

Το Mukaab που επαναπροσδιορίζει τον ορίζοντα θα έχει ύψος 396 μέτρα και πλάτος 365 μέτρα όταν ολοκληρωθεί – δίνοντάς του αρκετό όγκο για να περιέχει 20 Empire State Buildings, ανέφερε το πρακτορείο.

Προσφέροντας εξαιρετικό φαγητό, χώρο λιανικής, γραφεία και εστιατόρια, ο τεράστιος κύβος θα είναι ο δικός του στο κέντρο της πόλης με επιφάνεια 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών.

Πολλοί θα αποκαλούν επίσης τον κύβο σπίτι — καθώς θα διαθέτει 104.000 οικιστικές μονάδες και 9.000 δωμάτια ξενοδοχείων.

Ο κατασκευαστής υπερηφανεύεται ότι το Mukaab θα είναι «πρώτα ο άνθρωπος» και ότι οι χώροι πρασίνου θα είναι προσβάσιμοι μέσα σε 15 λεπτά από οποιαδήποτε θέση στον κύβο.

Η New Murabba Development Company καυχιέται επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει καθηλωτικές εμπειρίες για τους επισκέπτες του Mukaab. Αυτό περιλαμβάνει γιγαντιαίες οθόνες που θα καλύπτουν το εξωτερικό της πλατείας — στο στυλ της σφαίρας του Λας Βέγκας .

Αν και το έργο έχει σκοπό να κινήσει τη Σαουδική Αραβία προς ένα πιο σύγχρονο μέλλον , η εταιρεία είπε ότι αντλεί έμπνευση σχεδιασμού από την τοπική οικολογία και την περιφερειακή αρχιτεκτονική.

Τα κτίρια και η περιοχή που περιβάλλει τη μητροπολιτική όαση είναι εμπνευσμένα από τα wadis – τον αραβικό όρο για σχηματισμό κοίτης ποταμού. Ελικοειδή δομημένα μονοπάτια μερικώς επενδεδυμένα με μικρότερα κτίρια θα αναπαράγουν την ομοιότητα των ρευμάτων της ερήμου που ρέουν μέσα από απόκρημνους βράχους που οδηγούν στο οικοδόμημα.

Το ίδιο το σχέδιο σε σχήμα κύβου θεωρείται ως αναφορά στην τοπική αρχιτεκτονική Najdi. Το Nadji χαρακτηρίζεται από πλινθόκτιστα κτίρια, τριγωνικά ή ορθογώνια ανοίγματα παραθύρων και θυρών και κεντρικές εξωτερικές αυλές, αναφέρουν οι κατασκευαστές.

Το Mukaab αναμένεται να προσθέσει πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια στο μη πετρελαϊκό ΑΕΠ και να δημιουργήσει 334.000 θέσεις εργασίας.

Η New Murabba Development Company λέει ότι το έργο θα χρησιμοποιήσει περίπου 900 εργαζόμενους και θα ολοκληρωθεί έως το 2030.

Το νέο έργο είναι μια πτυχή των προσπαθειών του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Το έργο του «Saudi Vision 2030» στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα έσοδα από το πετρέλαιο, τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία τομέων δημόσιων υπηρεσιών.

Ο Bin Salman έχει φιλόδοξα σχέδια να χτίσει σε όλη τη χερσόνησο, τα οποία περιλαμβάνουν ένα πλωτό λιμάνι που ονομάζεται Oxagon που βρίσκεται στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, έναν ορεινό τουριστικό προορισμό που ονομάζεται Trojena και μια «φουτουριστική» πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που ονομάζεται NEOM που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Βασίλειο έχει επίσης κάνει σχέδια για το “The Line” – ένα πρωτότυπο κτίριο που θα έχει μήκος 105 μίλια και θεωρητικά θα φιλοξενεί 9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η γραμμή θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα κατασκευαστεί σε έκταση 13 τετραγωνικών μιλίων. Αυτό το έργο υποτίθεται ότι θα κοστίσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να εκτελεστεί.

Όλα αυτά τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2030.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί