Σπάνιο στιλέτο της εποχής του χαλκού άνω των 4.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Ιταλία – Η αινιγματική πέτρινη κατασκευή

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη προέκυψε από τα βάθη του σπηλαίου Tina Jama , που βρίσκεται στην περιοχή Karst της βόρειας Ιταλίας κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, μαζί με διεθνείς συνεργάτες, ανακάλυψαν ένα σπάνιο χάλκινο στιλέτο που χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια στην Εποχή του Χαλκού.

Το στιλέτο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εκστρατείας ανασκαφής με στόχο την αποκάλυψη της πολύπλοκης ιστορίας της βορειοανατολικής Αδριατικής περιοχής, που εκτείνεται από περίπου 9000 έως 4000 χρόνια πριν.

Αυτό το εξαιρετικό εύρημα παρουσιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου στην Τεργέστη στο Palazzo Economo, την έδρα της Εποπτείας Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου για το Friuli Venezia Giulia. Το ανασκαφικό έργο, που διεξήχθη υπό τη διεύθυνση του Federico Bernardini, αντιπροσωπεύει μια κοινή προσπάθεια μεταξύ πολλών ιδρυμάτων, όπως το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών, το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Abdus Salam και το Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Η ανακάλυψη του χάλκινου στιλέτο είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της ηλικίας και της σπανιότητάς του. Χάλκινα τεχνουργήματα αυτής της περιόδου, της ύστερης τρίτης χιλιετίας π.Χ. , δεν βρίσκονται συνήθως, ιδιαίτερα σε σπήλαια. Αντικείμενα που μοιάζουν με στιλέτο αυτού του είδους συνδέονται συνήθως με ταφικά πλαίσια, εγείροντας ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του σπηλαίου στην αρχαιότητα. Το εύρημα προσθέτει νέο βάθος στην κατανόησή μας για τους τεχνολογικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως σημειώνει η Elena Leghissa από τη Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών, περαιτέρω ανασκαφές αναμένεται να ρίξουν φως στις σχέσεις μεταξύ διαφόρων πολιτιστικών ομάδων που υπάρχουν στη βορειοανατολική Αδριατική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές οι έρευνες είναι απαραίτητες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαφορετικοί πολιτισμοί αλληλεπιδρούσαν και επηρέασαν ο ένας τον άλλον κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ.

Το χάλκινο στιλέτο και μια μυστηριώδης πέτρινη κατασκευή
Με μέγεθος λίγο λιγότερο από 10 εκατοστά, το χάλκινο στιλέτο διαθέτει μια λεπίδα σε σχήμα φύλλου με μια λαβή, ένα στυλ που έχει λίγους άμεσους παραλληλισμούς στην Ιταλία. Είναι ενδιαφέρον ότι μοιάζει πολύ με αντικείμενα που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία κατοικίας σε λίμνη κοντά στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας , υπογραμμίζοντας πιθανές συνδέσεις μεταξύ των δύο περιοχών. Τέτοιες διαπολιτισμικές επιρροές είναι βασικές για την κατανόηση του ευρύτερου προϊστορικού τοπίου της βορειοανατολικής Αδριατικής.

Δίπλα στο στιλέτο, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει κεραμικά υπολείμματα, λίθινα εργαλεία και αιχμές βελών από πυριτόλιθο . Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στο σπήλαιο σύχναζαν ανθρώπινες ομάδες για χιλιάδες χρόνια. Στοιχεία εστίας και άλλα υλικά, που χρονολογούνται στον πολιτισμό Cetina της περιοχής της Δαλματίας, δείχνουν πιθανές εμπορικές ή πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού.


Ένα από τα πιο αινιγματικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής είναι μια πέτρινη κατασκευή που φαίνεται να έχει φράξει την είσοδο του σπηλαίου κάποια στιγμή μεταξύ 2000 και 1500 π.Χ. Ο σκοπός αυτής της κατασκευής είναι ακόμα άγνωστος, αν και ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να είχε ταφική σημασία, καθώς θραύσματα ανθρώπινων κρανίων βρέθηκαν κοντά. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η κατασκευή θα μπορούσε να είχε ανεγερθεί για να προστατεύσει το σπήλαιο από τους ισχυρούς ανέμους bora της περιοχής.

Η ανακάλυψη του χάλκινου στιλέτου, μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα, σηματοδοτεί ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική εξερεύνηση στην περιοχή του Καρστ μετά από αρκετές δεκαετίες αδράνειας. Η υποστήριξη των τοπικών γαιοκτημόνων και των αγροτικών κοινοτήτων ήταν καθοριστική για τη διευκόλυνση αυτών των νέων ανασκαφών, οι οποίες υπόσχονται πολλά για την αποκάλυψη περαιτέρω λεπτομερειών σχετικά με τη ζωή στην περιοχή κατά την Εποχή του Χαλκού και του Χαλκού.

Καθώς οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν το έργο τους, η τοποθεσία στην Tina Jama αναμένεται να αποφέρει πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις. Ο πλούτος των υλικών που έχουν ήδη βρεθεί υποδηλώνει ότι το σπήλαιο ήταν μια σημαντική τοποθεσία για την προϊστορική ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο Federico Bernardini και η ομάδα του παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι συνεχιζόμενες ανασκαφές θα αποκαλύψουν περισσότερα για τη μακρά και πολύπλοκη ιστορία αυτής της περιοχής.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί