Κίνα-Ινδία: Γιατί αυτό που συνέβη στο ρωσικό Καζάν είναι τεράστιας σημασίας

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν ολοκληρώθηκε! Ωστόσο συνέβη ένα γεγονός, στο οποίο δεν δόθηκε ίσως η πρέπουσα σημασία: Η επαναπροσέγγιση Κίνας-Ινδίας σε ρωσικό έδαφος! Η Κίνα και η Ινδία, μαζί με την Ρωσία, θεωρούνται οι τρεις δυνάμεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν την μεταδυτική τάξη και να εδραιώσουν τον μη δυτικό κόσμο γύρω […]

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν ολοκληρώθηκε! Ωστόσο συνέβη ένα γεγονός, στο οποίο δεν δόθηκε ίσως η πρέπουσα σημασία: Η επαναπροσέγγιση Κίνας-Ινδίας σε ρωσικό έδαφος!

Η Κίνα και η Ινδία, μαζί με την Ρωσία, θεωρούνται οι τρεις δυνάμεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν την μεταδυτική τάξη και να εδραιώσουν τον μη δυτικό κόσμο γύρω τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνομίλησαν επίσημα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια! Οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπάγωσαν μετά τα γεγονότα του 2020, όταν έλαβε χώρα σύγκρουση στην κοιλάδα Galwan με θανάτους και από τις δύο πλευρές λόγω εδαφικών διαφορών στα σύνορα.

Η εδαφική διαμάχη, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία της σινο-ινδικής προσέγγισης, σχολιάζουν ρωσικά ΜΜΕ, είναι κληρονομιά της αποικιακής εποχής, της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία και των προσπαθειών του Λονδίνου να υποτάξει επίσης το κινεζικό Θιβέτ. Με άλλα λόγια: Πρώτα έβαλαν νάρκες, και τώρα προσπαθούν να παίξουν με τις αντιφάσεις, όπως υπογραμμίζεται.

Η προσπάθεια επαναπροσέγγισής τους, σύμφωνα με του Ρώσους, σημαίνει ότι έχουν αναγνωρίσει οι δύο πλευρές ότι οι συνοριακές διαμάχες και οι συγκρούσεις είναι «εργαλείο» μόνο στα χέρια των αντιπάλων και των δύο χωρών και επιτρέπουν στηN Δύση να τρομάξει το Νέο Δελχί με την «κινεζική επέκταση» και να βάλει εμπόδια στις χώρες BRICS. Ο Σι και ο Μόντι έχουν συναντηθεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων σε ειδική, ανεπίσημη μορφή, κατά την διάρκεια αμοιβαίων επισκέψεων. Αλλά η τελευταία τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα στη νότια Ινδία το φθινόπωρο του 2019 και στην συνέχεια ξέσπασε η λεγόμενη πανδημία.

Και λίγο μετά, τον Μάιο/Ιούνιο του 2020, υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών στα σύνορα στα Ιμαλάια – μετά τις οποίες δεν υπήρξαν άλλες αμοιβαίες επισκέψεις. Επιπλέον, ο Σι και ο Μόντι δεν έχουν συναντηθεί ούτε μία φορά από τότε – έχουν δει ο ένας τον άλλον μερικές φορές σε διεθνή φόρα και έχουν συνομιλήσει, αλλά δεν έχουν κάνει επίσημες συνομιλίες, σχολιάζουν οι Ρώσοι και τονίζουν πως για αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου Προέδρου και του Ινδού πρωθυπουργού μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Καζάν την Τετάρτη.

Και μια μέρα πριν έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες εβδομάδες διπλωμάτες και στρατιωτικοί και από τις δύο χώρες είχαν συνομιλίες και είχαν καταλήξει σε συμφωνίες για μηχανισμούς συνοριακής περιπολίας, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιστρέψει στα ίδια επίπεδα όπως πριν από τις συγκρούσεις πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι σαφές ότι αυτό δημιουργήθηκε ειδικά για να διευκολύνει τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ Xi και Modi – και μια τέτοια συμφωνία είναι από μόνη της ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα, επισημαίνουν στην Ρωσία, καταλήγοντας πως η ενίσχυση της εμπιστοσύνης Ινδίας-Κίνας έχει μεγάλη σημασία για την Μόσχα και τον μη δυτικό κόσμο, γι’ αυτό η συνάντηση μεταξύ του Σι και του Μόντι στο Καζάν χαρακτηρίστηκε σημαντική.

Στόχος είναι, όπως σημειώνεται, να αποτραπούν οι ΗΠΑ από το να δημιουργούν προβλήματα στο τρίγωνο «Ρωσία-Κίνα-Ινδία», κάτι που θα ήταν μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των BRICS ως προς την αποστολή τους για μία εναλλακτική τάξη πραγμάτων στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Ria Novosti, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-AP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί