Παπαγεωργίου – ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς στον διάλογο με την Τουρκία

Τι ανέφερε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου

Στο θέμα της άρσης προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην αποχώρηση του πρωθυπουργού από την Βουλή.

Για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων ανέφερε: «Εμάς μας ενδιαφέρει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων και των ανωνύμων μαρτύρων». Ακολούθως εξήγησε: «Να υπάρχει αυτή η διαδικασία και να μπορεί να υπερασπίζεται για τους όρους δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο κάτι το οποίο βοηθάει στη διαλεύκανση σκανδάλων, όπως είναι και αυτό το σκάνδαλο της Novartis, που κανείς δεν αμφισβήτησε ότι αποτελεί σκάνδαλο».

Για τις αντιρρήσεις που εγείρονται σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στην υπόθεση Novartis προσέθεσε: «Εφόσον υφίσταται το καθεστώς προστασίας, το αν κάποιος είναι μάρτυρας ή ψευδομάρτυρας, το κρίνει αποκλειστικά το δικαστήριο και κανένας πολιτικός».

Για την εσωκομματική διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η διαδικασία προχωράει απόλυτα ομαλά. Ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες εκατέρωθεν σε κάθε πλευρά βλέπουμε ότι γίνονται όλα δημόσια και εμφανίζονται οι θέσεις τους. Ολοκληρώθηκε εχθές η ημερομηνία χωρίς κανένα -να σας το πω τώρα- ευτράπελο, γιατί υπήρχε μία αναμονή ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι. Έχουν ολοκληρωθεί όλα μέσα στον χρόνο τους και προχωράμε με βάση τις προϋποθέσεις, οι οποίες ήταν αυτές που είπατε. Ήταν και η πρόσθετη προϋπόθεση απέναντι στην αποδοχή και στον σεβασμό σε όλα όσα πρεσβεύει ο χώρος, ο οποίος αναζητά αυτή τη στιγμή νέα ηγεσία. Άρα με αυτή την πορεία προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Για τον διάλογο με την Τουρκία ανέφερε: «Ο διάλογος πρέπει να υπάρχει. Ποτέ δεν έχουμε πει κάτι αντίθετο με αυτό. Από εκεί και πέρα, για να υπάρχει διάλογος πρέπει να υπάρχει και εθνική γραμμή και εθνική διπλωματία. Εθνική πολιτική. Το πρώτο ερώτημα είναι: είναι αυτή η εθνική γραμμή ενιαία μέσα σε όλη τη διακυβέρνηση, από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε το 2019 μέχρι σήμερα; Εμείς λέμε ότι δεν είναι ενιαία».

Ακολούθως υποστήριξε «σε σημεία στα οποία υπάρχει διάλογος, υπάρχει αυτό που λέμε ενδοτικότητα. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έχει περάσει διάφορα σκαμπανεβάσματα σε επίπεδο πρωθυπουργού. Είτε δεν πρόκειται να ξανασυναντήσω, δεν πρόκειται να μιλήσω, είτε δεν θα κάνω βήμα μπρος, δεν θα κάνω βήμα πίσω. Αυτά τα έλεγε. Βλέπουμε ότι αυτά αλλάζουν. Άρα για να αλλάζουν πάει να πει ότι και οι δύο συνομιλητές κάτι προσθέτουν στο τραπέζι. Εμείς δεν θέλουμε τίποτα στο τραπέζι».

Για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Νίκου Παππά στη Βουλή είπε: «Είναι κάτι το οποίο δεν πρόσβαλε μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση ή τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόσβαλε τα κόμματα τα οποία υπάρχουν μέσα στο Κοινοβούλιο και σκέφτονται δημοκρατικά και θεσμικά. Και αυτό κάνει ακόμα λίγο πιο δύσκολο το πράγμα. Εάν είναι ο τρόπος αυτός με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο πρωθυπουργός, εύχομαι να μην είναι ο ίδιος τρόπος που θα σκέφτεται και στις συνομιλίες του, όταν θα μιλάει για θέματα διεθνή ή σε διεθνείς οργανισμούς, όπως βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν μίλησε, όταν άλλοι συνομιλητές μίλαγαν για την Κύπρο και γιόρταζαν για τον Αττίλα και προτίμησε να παραμείνει σε όλο αυτό το περιβάλλον και να μην πει μια λέξη».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί