ΠτΔ: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου

"Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, γεωπολιτικής αναστάτωσης, έντονων διεθνών ανακατατάξεων, αιματηρών συγκρούσεων"

«H Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά την αντιφώνηση της στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης.

«Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, γεωπολιτικής αναστάτωσης, έντονων διεθνών ανακατατάξεων, αιματηρών συγκρούσεων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη. Η γειτονιά μας φλέγεται, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μέση Ανατολή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης περιφερειακής κρίσης προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας σήμερα καθώς και στο Κυπριακό, λέγοντας πως «η οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου, αποτελεί το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος».

«Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, που σημάδεψε τον λαό μας, και την έναρξη της Μεταπολίτευσης, της πιο ομαλής και προοδευτικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας. Η χώρα μας παγίωσε την παρουσία της στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Όσα πετύχαμε στη μακραίωνη διαδρομή μας τα πετύχαμε παραμένοντας σταθεροί στις θεμελιώδεις αξίες που ανατρέχουν στις βαθιές μας ρίζες, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ανάμεσα στους εταίρους μας, όπως αρμόζει στην ιστορία μας και μας κάνει περήφανους» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Όλα αυτά τα πενήντα χρόνια όμως, το τραύμα της Κύπρου παραμένει ανεπούλωτο. Η αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, συνεχίζει να μας πληγώνει βαθιά. Δεν ξεχνάμε ποτέ. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών αυτής της βαρβαρότητας, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης αυτής εστίας του ελληνισμού. Η οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου, αποτελεί το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της καλής γειτονίας και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμπέδωση και θεμελίωσή της, δεν έπαψε ποτέ να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να επιδιώκει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών, με τη σταθερή θέση ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις και αποσκοπώντας στην συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εγγυητές της ασφάλειας της πατρίδας μας λέγοντας: «Είστε οι συνεχιστές όσων συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912, όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας και άλλων ελληνικών εδαφών στον εθνικό κορμό, όσων πολέμησαν τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία, με ηρωισμό και αυτοθυσία στο έπος του ’40. Ταυτόχρονα αποτελείτε δύναμη αποτροπής για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανάχωμα σε κάθε επιβουλή, ζωτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτή η καθιερωμένη μας συνάντηση, μια μέρα διπλής γιορτής, με τόσο έντονη συμβολική σημασία, μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω για μια ακόμα φορά, τον σεβασμό όλων μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Και καταλήγοντας τόνισε:

«Η ειρήνη είναι κορυφαίο αγαθό, προς το οποίο προσβλέπουμε όλοι μας. Ο πόλεμος, οι εικόνες των απελπισμένων αμάχων, των βομβαρδισμένων πόλεων, του αθώου αίματος, μας προκαλούν βαθύτατη οδύνη. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η αμυντική θωράκιση της χώρας μας και η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όχι για τον πόλεμο, αλλά για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών μας.

Είστε η έμπρακτη έκφραση αυτής της ισχύος. Και σας τιμάμε, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχικής κλίμακας, από τους ανώτατους αξιωματικούς ως τους απλούς στρατιώτες μας, για το πατριωτικό ήθος και την αποφασιστικότητά σας, βέβαιοι ότι η πατρίδα μας μπορεί να αποκρούσει κάθε απειλή και να οδεύσει προς ένα ασφαλέστερο μέλλον».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Νίκος Ρούμπος / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί