Αποκρουστικό βίντεο: Βιολόγοι κατέγραψαν πύθωνα να καταπίνει ολόκληρο ελάφι

Η κλίμακα στην οποία ο πύθωνας της Βιρμανίας είναι σε θέση να αποδεκατίσει τον εγγενή πληθυσμό της άγριας ζωής στη Νότια Φλόριντα συνεχίζει να εκπλήσσει τους βιολόγους που μελετούν την εξάλειψη του χωροκατακτητικού είδους.

Ερευνητές στην περιοχή απέδειξαν πρόσφατα ότι οι πύθωνες της Βιρμανίας είναι σε θέση να τεντώνουν τα σαγόνια τους αρκετά ώστε να καταπίνουν μεγάλα θηράματα – όπως ελάφια και αλιγάτορες – ολόκληρα, σύμφωνα με μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reptiles & Amphibians .

Μια ομάδα βιολόγων έπεσε πάνω σε έναν σχεδόν 5 μέτρα θηλυκό πύθωνα της Βιρμανίας τον Δεκέμβριο του 2022 εν μέσω καταβρόχθισης ενός ενήλικου ελαφιού με λευκή ουρά, είπε στο ABC News ο Ian Bartoszek, βιολόγος άγριας ζωής και επιστημονικός συντονιστής στο Conservancy of Southwest Florida στη Νάπολη. .

Ο Bartoszek και η ομάδα του χρησιμοποιούν ραδιοτηλεμετρία — μια τεχνική που χρησιμοποιεί ραδιοφωνικά σήματα για να παρακολουθεί την κίνηση και τη συμπεριφορά των ζώων — για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των πύθωνων. Οι ιχνηλάτες που τοποθετούνται σε αρσενικά βοηθούν τους ερευνητές να βρουν τα αναπαραγωγικά θηλυκά, είπε ο Bartoszek.

Όταν έφτασαν στη σκηνή, ο πύθωνας είχε καταπιεί περίπου τα μισό ελάφι και χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά ακόμα για να καταναλώσει το άλλο μισό, είπε ο Bartoszek. Αν το ελάφι ήταν ακόμα ζωντανό, οι επιστήμονες θα είχαν παρέμβει.

«Για εμάς τους βιολόγους, αυτό ήταν το πιο έντονο πράγμα που έχουμε δει ποτέ σε αποστολή», είπε. «Αυτό ήταν τόσο αρχέγονο όσο γίνεται».

Οι πύθωνες της Βιρμανίας μπορούν να καταναλώνουν γεύματα που ισοδυναμούν με το 100% της μάζας του σώματός τους, σύμφωνα με την Επιτροπή Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα . Ενώ τμήματα ελαφιού με ουρά είχαν βρεθεί στο παρελθόν σε νεκροψίες πύθωνων, αυτή ήταν η πρώτη φορά που βιολόγοι το είχαν δει στην άγρια ​​φύση, είπε ο Bartoszek.

“Σε αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι σαν να πιάσαμε τον κατά συρροή δολοφόνο στη δράση”, είπε ο Bartoszek.

Ο μεγάλος μη δηλητηριώδης συσφιγκτήρας αιχμαλωτίζει το θήραμά του κάνοντας ενέδρα πριν κουλουριαστεί γύρω του. Το φίδι στη συνέχεια το σφίγγει μέχρι το ζώο να υποστεί καρδιακή ανακοπή, είπε ο Bartoszek.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πύθωνας είχε δαγκώσει το ελάφι στο λαιμό πριν κουλουριαστεί γύρω του, πρόσθεσε.
Οι πύθωνες της Βιρμανίας είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά χωροκατακτητικά είδη στην περιοχή, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Το είδος, ιθαγενές στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, δημιούργησε έναν πληθυσμό αναπαραγωγής στη Νότια Φλόριντα μέσω εσκεμμένης και τυχαίας απελευθέρωσης, σύμφωνα με το USGS.
Οι πύθωνες της Βιρμανίας προστέθηκαν στη λίστα απαγορευμένων μη ιθαγενών ειδών της Φλόριντα το 2021 . Το κράτος πληρώνει επίσης κυνηγούς επικηρυγμένων για να πιάσουν βιρμανούς πύθωνες μέσω του προγράμματος Python Patrol της FWC .

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί