«Πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα φαίνεται να είναι ό,τι πρέπει»: Η επιστήμη πίσω από τις αγκαλιές

Καθώς ένα αεροδρόμιο στη Νέα Ζηλανδία περιορίζει τις αγκαλιές αποχαιρετισμού σε τρία λεπτά, ακολουθεί ένας οδηγός για διαφορετικές αγκαλιές και τα θετικά τους αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη ροή της κυκλοφορίας στο διεθνές αεροδρόμιο Dunedin στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να επιβάλουν ένα όριο τριών λεπτών στις αγκαλιές στη ζώνη αποβίβασης του αεροδρομίου.

Οι επιβάτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε περισσότερους αποχαιρετισμούς έχουν λάβει οδηγίες να χρησιμοποιούν το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αντίθετα, το Χίθροου είπε στους επιβάτες να αφιερώσουν όσο χρόνο χρειάζονται για να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους στις αναχωρήσεις.

Η αγκαλιά προσφέρει μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, λένε οι ειδικοί. «Η βασική μέθοδος κοινωνικού δεσμού για τη δημιουργία σχέσεων είναι μέσω της σωματικής επαφής», λέει ο καθηγητής Robin Dunbar, εξελικτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του The Social Brain.
Ενώ η απελευθέρωση ενδορφινών βοηθά στη δημιουργία και διατήρηση στενών σχέσεων, τα οφέλη της αγκαλιάς επεκτείνονται και σε άλλους τομείς υγείας και ευεξίας.

Για αρχή, οι αγκαλιές μπορούν να επηρεάσουν τις ανοσολογικές μας αποκρίσεις. Σε μια μελέτη , ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις ΗΠΑ βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του πόσο συχνά οι άνθρωποι βιώνουν αγκαλιές και της ικανότητάς τους να καταπολεμούν το κρυολόγημα. Εκείνοι που λάμβαναν τακτικές αγκαλιές τις 14 ημέρες πριν εκτεθούν σε έναν ιό του κοινού κρυολογήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν και εμφάνισαν λιγότερα σοβαρά συμπτώματα εάν το έκαναν, σε σύγκριση με όσους δεν αγκάλιαζαν.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αγκάλιασαν τον σύντροφό τους πριν υποστούν μια αγχωτική εμπειρία είχαν χαμηλότερη βιολογική απόκριση στο στρες, όπως μετρήθηκε μέσω των επιπέδων της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν αγκαλιά.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος αγκαλιάς είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αναφέρουν ως «σταυρωτή αγκαλιά», όπου τα χέρια των αγκαλιάζονται σταυρωμένα πάνω από τους ώμους και τη μέση του άλλου.

Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν μια ελαφρώς μεγαλύτερη ή πιο σύντομη αγκαλιά, όταν ο Banissy και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησαν πόσο ευχάριστες και υπό έλεγχο ήταν οι αγκαλιές διάρκειας ενός, πέντε ή 10 δευτερολέπτων, διαπίστωσαν ότι οι αγκαλιές ενός δευτερολέπτου βαθμολογήθηκαν σταθερά ως λιγότερο ευχάριστες. «Αν είναι πολύ σύντομο, οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται απαραίτητα τα οφέλη όσον αφορά τη συναισθηματική εγγύτητα και τέτοια πράγματα, αλλά εξίσου, αν έχει μεγάλη διάρκεια μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άβολα», λέει ο Banissy. «Πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα φαίνεται να είναι ό,τι πρέπει»,αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί